17 Juni 2019
 • Tomas Andersson Wij till Åkersberga

  Tomas Andersson Wij till Åkersberga

  Tomas Andersson Wij till Åkersberga KULTUR&NÖJE  Du känner kanske igen honom från TV:s ”Så mycket bättre” eller från hans sommarprat? Tomas Andersson Wij är inte bara en omtyckt låtskrivare och rocksångare utan även journalist med existentiellt djup. Nu kommer han till Östra Ryds Kyrka Åkersberga. Läs mer
 • Österåkersmilen 2019 avgjord

  Österåkersmilen 2019 avgjord

  Österåkersmilen 2019 avgjord SPORT&FRITID Den 32 upplagan av Österåkersmilen avgjordes på Åkersberga torg under lördagen i ett strålande väder. Läs mer
 • 1
 • 2

Restaurangguiden

Dagens Lunch

Fritidsgårdarna startar Motorförening för unga

UNG IDAG En dag i november 2015 var det en grupp ungdomar som kom fram till fritidsledare på Bergagården och sa att de hade fått nog. Alla motorintresserade ungdomar drogs över en kam och trots att man var skötsam så sågs man med blida ögon från många vuxna.

Man ville helt enkelt få bort stämpeln av att alla unga med bil eller moped befann sig i garagen och mer eller mindre sysslade med olagligheter. För det var så man kände. Dessutom hade motorintresserade ungdomar ingenstans att vara och undrade om fritidsgårdarna kunde hjälpa dem.

Therese Nyström, fritidsledare på Bergagården, lyssnade och agerade. Tillsammans med ungdomarna jobbade man fram en åtgärdsplan där man gick igenom vad man kunde göra för att tillgodose denna brist, och resultatet av detta blev en nystartad förening för unga motorintresserade kallad ÅMU – Åkersbergas motorburna ungdomar. I januari var föreningen tecknad och man kunde sätta igång. En styrelse bildades, stadgar sattes upp och en planering för framtiden gjordes.

- Vi är så enormt glada att fritidsgårdens personal lyssnade på oss, säger Samuel Jansson, ordförande i ÅMU. Vi har saknat en fast punkt att samlas på och en förening som denna finns ingenstans runt Stockholm vad vi kunnat hitta säger han. Nu kan vi känna en samhörighet under ordnade former där vi dessutom får mycket hjälp från fritidspersonal. I starten kommer vi att ha Bergagården som utgångspunkt, men vi söker med ljus och lykta efter en egen lokal att vara i. Om någon har något förslag får man gärna höra av sig, säger han.

Vilka är det som är välkomna i klubben?
- Vi tar emot alla ungdomar från 15 år och uppåt. Medlemmar är skyldiga att följa våra stadgar, annars riskerar man uteslutning. Man behöver inte heller bo i kommunen, utan vi vill att detta ska ge ett eko ut i våra kranskommuner. Det här ska vara en positiv reklam för kommunen. Och med tanke på att fritidsgårdarna tidigare har en sysselsättning på de flesta områden utom just motorintresserade så känner vi att vi har kompletterat dess verksamhet på ett bra sätt.

Vad händer nu? Vad är på gång?
- Till och börja med så ska vi trycka upp tröjor, flaggor och kepsar. Vi kommer också att befinna oss på evenemang som Kanalens dag för att visa att vi finns och prata med både ungdomar och vuxna. Dessutom har vi långtgående planer på en egen motorträff Åkersberga med ungdomar i fokus. Till detta söker vi efter sponsorer som kan hjälpa till med finansieringen. Vi kommer dessutom att åka runt på andra motorträffar runt Stockholm och visa upp oss, säger Samuel Jansson.

I startskedet har vi ingen hemsida utan kommer att koncentrera oss på sociala medier, säger han. Vi kommer att finnas på både Facebook och Instagram. Dessutom har vi fått möjlighet att utnyttja Fritidsgårdarnas hemsida. Planer finns också och på samarbeten med annan media.

Alla intresserade ungdomar är välkomna att höra av sig genom att besöka Bergagården eller höra av sig på mail. ÅMU – Åkersbergas motorburna ungdomar kommer att tillhöra Fritidsgårdarna, men stå på egna ben.

 

Magnus Abelsted
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

 Evenemang

På Bio

Nya filmer kommer inom kort

Boka biljetter här

Lokaltrafik

SL Kundservice

Om det finns något du vill framföra till SL kan du göra det direkt till deras Kundservice. Antingen via chatt eller mail. Här lämnar du även upplysningar gällande Arriva.
Du hittar sidan här.

Annons


Spara

Nyheter från Österåkers kommun

Tyck och tänk om Åkersberga Centrum

Har du åsikter och förslag om vårt centrum kan du framföra dem direkt till Citycons centrumledning.
Du hittar formuläret här

Öppetider, evenemang och annan information om och från vårt centrum.


TISDAG.........14:00-18:00
TORSDAG.....14:00-17:00
LÖRDAG.......10:00-14:00

För inlämning av saker:
Mån - Fre 09:00 - 16:00
(Lunch 12:00 - 13:00)
Vid behov hämtar vi. OBS! Det ska vara färdigpackat, rent och ”säljbart”.
Kontakta oss på tel. 08-540 22 228

Berga Second Hand låter vinsten av verksamheten gå tillbaka till olika projekt i Åkersberga samt nationellt och internationellt.

Spara

Spara

Medborgarförslag

Har du ideér på förbättringar eller hur kommunen kan utvecklas kan du skicka in ett medborgarförslag direkt till kommunen.

Här kan du se hur det går till, hitta blanakett och se tidigare inlämnade förslag och beslut

Trygghetstelefon

SAMHÄLLE Visste du att Österåkers kommun har en trygghetstelefon dit du kan ringa om du känner dig otrygg? Bevakningsföretaget Prevendo svarar och kan guida dig genom situationen. De har också möjlighet att komma till platsen för att till exempel lugna ner stämningen. Numret till trygghetstelefonen är 0900- 888 02 40. Lägg in det i din telefon.
Telefonlinjen är öppen varje dag mellan klockan 20.00 till 06.00. Samtalen är kostnadsfria.

Öppettider på Brännbacken

Måndag................stängt
Tisdag................ 10:00-19:00
Onsdag...............10:00-19:00
Torsdag.............. 10:00-19:00
Fredag................10:00-16:00
Lördag&söndag..10:00-16:00

Stängt följande helgdagar: 6 juni, 20-21 juni, 24-26 december, 31 december.

Energi- och klimatrådgivningen

är en opartisk och kostnadsfri service från din kommun.
Vi som svarar på dina frågor är utbildade energi- och klimatrådgivare.

Du hittar dem här