30 September 2022

Kultur & Nöje

Nu byggs Åkersberga teater om - Igen

KULTUR & NÖJE Kritiken har under en tid varit stor från både föreningar och invånare över bristen på arrangemang och brister som uppstått vid den senaste ombyggnaden och detta ville ansvariga på Österåkers kommun göra något åt.

Samtliga föreningar som nyttjar teatern var därför kallade till ett möte i september 2015 där det diskuterades hur man kunde göra saker bättre. Där framkom ett antal punkter som man nu gått igenom och därefter gjort en prioriteringsordning.

Och nyligen var föreningarna på ett uppföljningsmöte för att ta del av ett förslag på förändringar.

Tobias Hallgren från Lumination of Sweden, är Åkersbergabo sedan tre år. Han jobbar även som ljussättare på många offentliga platser i Stockholm. Och det var han som fick beställningen att sätta ihop förslaget.

Några av detaljerna som presenterades innebar en större synlighet av teatern utifrån. Men även en bättre utformad foajé med större möjligheter.
Utvändigt visade förslaget en ny belysning i takhöjd och runt pelare med möjlighet till färgbyte, och en digital display ovanför ingången där man kan lägga in bilder, text eller film. Invändigt blir en mysigare entré där man kommer att camouflera brandskåp och hiss. Eventuellt kommer hissen även att ersättas av en ramp. En rullbar biljettdisk kommer att finnas som kan ställas på valbar plats. Vid den nuvarande garderoben byggs en fast bar som kommer att inrymma rinnande vatten och kylskåp. Mitt emot baren görs en fotovägg där samtliga bilder som nu kan skådas på teatern kommer att hängas. Garderoben kommer återigen att flyttas upp till dess ursprungsplats mitt emot toaletterna.
I Foajén utanför teateringångarna monteras fasta sittbänkar under fönstren där det även ska finnas plats för gardiner och fönsterlampor. Väggarna vitmålas och röda skynken sätts upp. Som komplettering finns portabla ståbord som man kan ställa ut vid behov. Det kommer också att finnas en ljudanläggning som även kan höras utåt.
I logerna blir det helt nya möbler. Även sminklogen kommer att få sig en ansiktslyftning med moderna och funktionsdugliga möbler.

- Det är viktigt att vi har bra funktionsdugliga loger, säger Marsel Nichan, Samordnare på Åkersberga teater. Och ett enkelt sätt är att köpa in nya möbler för att höja trivseln.

Flera röster höjdes från föreningarna om att man även bör bygga ut den trånga yta som råder när en fullsatt salong ska få plats i en paus. Detta har varit ett stort problem genom alla år och något som man sett borde prioriterats. För närvarande sågs detta som en för stor kostnad, men ett förslag lades fram av Nils Hagbard, från den nu nedlagda föreningen Club 96 om hur detta skulle kunna ske för en mindre kostnad. Deltagande från kommunen, Matthias Lindow, ordförande i Kultur- och fritidsnämnden och Birgit Lindholm, Kultursekreterare, tog emot förslagen och skulle ta det vidare.

Det som nu väntar är att kommunen ska göra en upphandling på förändringarna. Sedan bygger man om efter den budget som finns. Övriga ändringar görs nästa år.

Tobias Hallgren och Birgit Lindholm

 

Magnus Abelsted
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Åkersberga Filmstudio

MEDLEMSKORT kostar 400:- (11 filmer) och säljs på BIBLIOTEKET  före varje föreställning.
Enstaka biljetter säljs inte!
INFORMATION:
Mats Sladö 540 654 36
Eddie Vivenius Telefon och sms: 070-436 11 99 eller 073-822 8528
ÅLDERSGRÄNS: 15 år

Filmutbud och mer information hittar du här

Grundades år 1979 och är en av Sveriges äldsta loklarevyer
Har två SM-titlar: 1992 samt 2002

Radio Österåker

Österåkers kommuns Kulturpristagare

2018:Niklas Fischer, Biograf Facklan
2017: Michael Fant, Österåkers kulturförening
2016: Bo Zetterlund, text och musik
2015: Frederik Zäll, musik
2014: Anette Nygårds, keramik
2013: Urban Westerlund, musik
2012: SPF Österåker och PRO Österåker, förening
2011: Torill Findeisen, konst
2010: Jessica Lindberg, musik (operafestival på Ljusterö)
2009: Magnus G Bergström, teater och scenkonst
2008: Kristina Ohlsén –Runolf, musik (kantor, körledare)
2007: Atle Eimre, bildlärare
2006: Rolf Zaar, musik
2005: Österåkers konstförening, konst och hantverk
2004: Gunnar Winberg, hembygdsvård
2003: Lasse Eriksson, musik
2002: Curt Wägerth, smed (Wira bruk)
2001: Inger Bergström, kulturlivet i Österåkers kommun
2000: Kerstin Öjner, hembygdsarkeolog, författare
1999: Nina Borgström, revy
1998: Konstnärer till ”kulturskeppet”, konst
1997: Mats Sladö, film