17 Juni 2019

Kultur & Nöje

Åkersberga Revyn intar teatern

KULTUR & NÖJE Just nu befinner sig Åkersberga Revyn på teatern för att slutföra sina förberedelser inför deras 32e uppsättning - Ryms i rymden. Det borras, hamras och repas för fullt för att hinna klart till premiären den 5 mars.


Det var två år sedan man senast gav en revy så förväntningarna är stora på den anrika revyföreningen, som hör till en av de äldsta och mer framgångsrika föreningarna i landet. Bland annat så kan man stoltsera med 2 SM-guld inom revykonsten.

I somras anordnade föreningen en 50-talskväll på Ekbacken. Något som blev en stor succé med runt 1500 personer som dansade, lyssnade på tidstypisk musik och nyttjade några av de marknadsstånd som fanns att finna under kvällen. Och det är producenterna från detta evenemang, Malin Virta & Anna Särud, som nu kokat ihop årets föreställning.

- Direkt efter förställningen på Ekbacken så fick vi en förfrågan från styrelsen om att ta tag i 2016 års revy. Och vi behövde inte lång betänketid för att tacka ja, säger Malin Virta. Det är ett sånt härligt gäng att jobba med, och även om alla inte är med från den föreställningen så är det en ära att få jobba med en så anrik och uppskattad revyförening. Det är som det sägs. Det blir en livsstil efter ett tag som fler borde få känna på, säger Malin.

Har man varit på en föreställning av Åkersberga Revyn tidigare, så förundras man alltid över allt arbete som verkar ligga bakom. Och detta är erat första år som producenter. Har det varit som ni förväntat er?

- Så här långt har det varit ett tufft, men väldigt roligt och lärorikt uppdrag. Och det är så enormt kul och uppfriskande att se alla ideella krafter som satsar all sin tid och kraft på detta under en period. Och man gör det med sån glädje. Det ger oss ansvariga en enorm energikick. Och vi hoppas verkligen att det kommer att uppskattas av våra besökare, säger Anna Särud. Jag tror inte att gemene man förstår hur mycket som satsas av föreningen och alla inblandade på en föreställning. Både i tid, kraft och ekonomiska resurser. Och hur proffsigt resultatet blir på grund av alla de otroligt skickliga personerna runt en föreställning. Många vill likställa Åkersberga revyn med mer kända uppsättningar i Stockholm. Och efter att ha jobbat med dessa personer både nu och tidigare så kan jag skriva under på vartenda ord. Men problemet med alla ideella föreningar är ekonomi. Både vi och andra ideella föreningar brottas med det här problemet varje år och vi är beroende av sponsorer för att rå runt en föreställning av denna kaliber. Och vi vill verkligen ge ett stort tack till alla företag som ställt upp på oss i alla år. Ingen nämnd ingen glömd. Utan er ingen föreställning. Samtidigt vill vi slå ett slag för andra företag att gå in och hjälpa alla hårt jobbande ideella kulturella föreningar. För dessa behövs. De roar, skapar sysselsättning för unga och ger bra reklam för kommunen. Både i dess närhet och nationellt. Vill man inte gå in som sponsor, så kan man boka biljett och ge sin personal en trevlig stund samtidigt. Och till alla som tänkt gå jag kan tillägga att hälften av alla biljetter redan är sålda, så gå in och boka nu om du vill vara säker på en plats.

Regissör och ansvarig för en stor del av materialet i årets föreställning är Jonas Lidholm, som annars jobbar med humorgruppen Grotesco. Vad kan man förvänta sig av årets revy?

- Alla som någon gång besökt Åkersberga Revyn kommer att känna igen sig. Men ändå inte. Vi har försökt att hitta sätt att förnya Revykonsten. Och detta kommer att märkas. Bland annat så kommer alla traditionella revynummer att gå in i varandra utan avbrott. Vi har dessutom försökt att få in en röd tråd som genomsyrar hela föreställningen. Lokala inslag finns, men inte på det sätt som man tror. Och den som är nyfiken på resultatet är välkommen ner, säger Jonas

Ensemblen i år består av både gammalt och nytt. Förutom producenterna själva, så blandas trotjänare som dansarna Kristina Alinder, Jessica Dahlkvist och Heidi Ahmadi Åman samt aktörerna Jonatan Blom Ramel, Magnus ”Frasse” Franzén och Martin Månsson med nytillskott i form av Frida Samuelsson, Micke Helgesson, Miranda Stoltz, Philip Haglund och Fanny Sverke. Alla med erfarenhet från teater och underhållning. Ny kapellmästare är Kevin Martinez.
I år har man dessutom sett till att alla kan få en helkväll i nöjets tecken. I ett samarbete med The Public finns möjligheten att boka in ett matpaket där man får en trerätters middag och föreställning till ett förmånligt pris.

Och till den som är intresserad av innehållet så kan vi citera vad de säger på sin hemsida.
”Det blir en stjärnspäckad resa i tid och rum. Vi utlovar sång och musik av högsta kvalitet, dans i världsklass och kanske mest spännande av allt, vi ska tillsammans färdas genom ett svart hål där vad som helst kan hända. Vi kommer att leverera en föreställning där publiken får följa huvudkaraktären på en känslomässig berg- och dalbana genom sketch, dans och sång. Sen kan vi såklart inte låta bli att krydda detta med lite saga, snusk, science fiction, religion, populärkultur, melodifestival, flygande Jakob och en tågkupé”.

Årets föreställning har fått en egen hemsida. Så gå in på www.rymsirymden.com för att läsa mer om alla inblandade och boka biljett. Åkersberga Revyn finns också på Facebook och Twitter.

Anna Särud & Malin Virta

 

Magnus Abelsted
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

 

Åkersberga Filmstudio

MEDLEMSKORT kostar 400:- (11 filmer) och säljs på BIBLIOTEKET  före varje föreställning.
Enstaka biljetter säljs inte!
INFORMATION:
Mats Sladö 540 654 36
Eddie Vivenius Telefon och sms: 070-436 11 99 eller 073-822 8528
ÅLDERSGRÄNS: 15 år

Filmutbud och mer information hittar du här

Lokaler till fest

Grundades år 1979 och är en av Sveriges äldsta loklarevyer
Har två SM-titlar: 1992 samt 2002

Radio Österåker

Österåkers kommuns Kulturpristagare

2018:Niklas Fischer, Biograf Facklan
2017: Michael Fant, Österåkers kulturförening
2016: Bo Zetterlund, text och musik
2015: Frederik Zäll, musik
2014: Anette Nygårds, keramik
2013: Urban Westerlund, musik
2012: SPF Österåker och PRO Österåker, förening
2011: Torill Findeisen, konst
2010: Jessica Lindberg, musik (operafestival på Ljusterö)
2009: Magnus G Bergström, teater och scenkonst
2008: Kristina Ohlsén –Runolf, musik (kantor, körledare)
2007: Atle Eimre, bildlärare
2006: Rolf Zaar, musik
2005: Österåkers konstförening, konst och hantverk
2004: Gunnar Winberg, hembygdsvård
2003: Lasse Eriksson, musik
2002: Curt Wägerth, smed (Wira bruk)
2001: Inger Bergström, kulturlivet i Österåkers kommun
2000: Kerstin Öjner, hembygdsarkeolog, författare
1999: Nina Borgström, revy
1998: Konstnärer till ”kulturskeppet”, konst
1997: Mats Sladö, film

Prova på keramik

Anette Nygårds är vinnare av kommunens kulturpris 2014. Om du är intreserad av att prova på keramik kan du göra det i hennes atelje vid västra flyglarna.
Här är en länk dit.