21 Januari 2018

Kultur & Nöje

Årets Lionsstipendiater utsedda

Varje år delar Lions Österåker ut stipendier till utövare inom ungdomsverksamhet, kultur och miljö i  vår kommun. Men i år saknas miljöstipendiet. Anledningen är att det fanns för få kandidater. I stället beslutade man att dela ut två kulturstipendier för att på ett bra sätt använda de medel, totalt 30 000 kr, som är avsatta för stipendierna. Årets stipendiater är nu utsedda och presentation och utdelning sker under Nationaldagen den 6 juni i Ekbacken. Vinnarna i år är:


Ungdomsverksamhet
Special Olympics Österåker

Motivering: Special Olympics samarbetar med Svenska Handikappidrottsförbundet och verkar för att personer med utvecklingsstörning ska få möjlighet till regelbunden träning och tävlingar i olika idrotter utifrån sin egen förmåga och nivå. I Österåker har man satsat på Floor-hockey och innebandy. Här finns en blandning av ungdom och äldre deltagare, alla med funktionshinder, ”där man kan se att många är ungdomar i vuxna kroppar”, som det uttrycks i stipendieansökan. Här finns mycket engagerade ledare och tränare.

Kulturstipendium nr 1
Michael Fant
Motivering: Under flera år har Michael jobbat med många olika kulturevenemang i Österåker. Alltid ideellt! Han ligger också bakom bildandet av livaktiga Kulturföreningen i Österåker. Michael ”brinner” för sitt stora kulturella engagemang och nu är det verkligen på tiden att han får en uppmuntran från Lions.

Kulturstipendium nr 2
Anna Särud och Malin Virta
Motivering: Anna och Malin har båda utbildats på Calle Flygare teaterskola och det är liksom bara början, fortsättning följer… Revyföreställningen ”Ryms i Rymden”, som Anna och Malin producerade vår/vintern 2016 för Åkersbergarevyn blev en stor succé. En annan stor succé, producerad av Anna och Malin blev den här: ”Det är den 30 juli 1953. Kvällssolens sista strålar vilar över Ekbackens vidder. Den söta doften av sockervadd blandas med sorlet av glada människor som anländer till Ekbackens folkpark, tonerna från Rock Around The Clock raspar ur högtalarna och kvinnornas vida kjolar böljar över dansbanan”. I verkligheten hände det här den 3 juli 2015, alltså under ”50-talskväll på Ekbacken”. Bortåt 2000 besökare var där. Vi kan avslöja att det blir ”50-talskväll på Ekbacken” även i år, missa den inte.

Michael Fant - Årets kulturpristagare

KULTUR Varje år delar Österåkers kommun ut ett Kulturpris till en person som gjort en värdefull insats inom kulturen. Priset - som är på 10.000 kronor - gick i år till Kulturföreningen i Österåkers ordförande Michael Fant. 

Läs mer...

Berga Teater nyinvigd

KULTUR&NÖJE Österåkers kommun har, tillsammans med de föreningar som nyttjar teatern, tidigare tagit fram en plan på hur man kunde göra om Berga Teater för att bäst kunna nyttja dess syfte. Ombyggnaden har skett i flera steg under 2016/2017. Bland annat har man tagit fram en mer anpassad och gemytligare foalje och förbättringar av ljud- och ljus.

Läs mer...

Mia och Jesper Parnevik lanserar eget vin

MAT&DRYCK Vi har blivit vana att se dem i rutan i succéprogrammet Parneviks, men när lamporna slocknat finns det tid till att utforska annat som intresserar.

Läs mer...

Skottkärra i ett socialt experiment

SAMHÄLLE En skottkärra fylld med blommor kan för närvarande ses på olika platser i kommunen. Det är Solkattens fritidshem som tagit inspiration från Nynäshamn i ett socialt projekt där tanken är att den som vill ska förflytta kärran runt i kommunen och sedan lägga upp det på nätet.

Läs mer...

Valborg i Österåker 2017

EVENEMANG Österåkers hembygds- och fornminnesförening bjuder på traditionsenligt valborgsfirande med start klockan 18.30.

Läs mer...

Åkersberga Filmstudio

MEDLEMSKORT kostar 400:- (11 filmer) och säljs på BIBLIOTEKET  före varje föreställning.
Enstaka biljetter säljs inte!
INFORMATION:
Mats Sladö 540 654 36
Eddie Vivenius Telefon och sms: 070-436 11 99 eller 073-822 8528
ÅLDERSGRÄNS: 15 år

Filmutbud och mer information hittar du här

Lokaler till fest

Grundades år 1979 och är en av Sveriges äldsta loklarevyer
Har två SM-titlar: 1992 samt 2002

Radio Österåker

Österåkers kommuns Kulturpristagare

2016: Bo Zetterlund, text och musik
2015: Frederik Zäll, musik
2014: Anette Nygårds, keramik
2013: Urban Westerlund, musik
2012: SPF Österåker och PRO Österåker, förening
2011: Torill Findeisen, konst
2010: Jessica Lindberg, musik (operafestival på Ljusterö)
2009: Magnus G Bergström, teater och scenkonst
2008: Kristina Ohlsén –Runolf, musik (kantor, körledare)
2007: Atle Eimre, bildlärare
2006: Rolf Zaar, musik
2005: Österåkers konstförening, konst och hantverk
2004: Gunnar Winberg, hembygdsvård
2003: Lasse Eriksson, musik
2002: Curt Wägerth, smed (Wira bruk)
2001: Inger Bergström, kulturlivet i Österåkers kommun
2000: Kerstin Öjner, hembygdsarkeolog, författare
1999: Nina Borgström, revy
1998: Konstnärer till ”kulturskeppet”, konst
1997: Mats Sladö, film

Prova på keramik

Anette Nygårds är vinnare av kommunens kulturpris 2014. Om du är intreserad av att prova på keramik kan du göra det i hennes atelje vid västra flyglarna.
Här är en länk dit.