21 Januari 2018

Kultur & Nöje

Biograf Facklan utsedd till årets Bio 2016

NÖJE Utmärkelsen Årets Bio delas varje år ut av Folkets Hus och Parker i samband med Filmdagarna som arrangeras 11-14 augusti i Kiruna Folkets Hus.
Priset går till biografer som på ett aktivt sätt ökat intresset för biografen på sin ort, genom en stor publikökning, större arrangemang och engagemang. Och i år vanns utmärkelsen av Biograf Facklan.


Niklas Fischer, programchef Bio Facklan mottog priset av Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker.
– Det är obeskrivligt roligt att få priset Årets Bio 2016 av Folkets Hus och Parker. Det är ett fint kvitto på det utvecklingsarbete som vi genomför på Bio Facklan. Min dröm är att skapa ett levande Folkets Hus där alla har möjlighet att ta del av det bästa som erbjuds inom film och livesänd scenkonst, säger Niklas Fischer.

Folkets Hus och Parkers motivering Årets Bio 2016
”Årets biograf ligger i ett stort Folkets Hus i Österåkers kommun. Med sitt läge mitt i Åkersberga har man visat för invånarna att Bio Facklan är en kraft att räkna med vare sig det gäller film eller livesänd kultur. Det är ingen överdrift att säga att årets biograf brinner för film på bio.
Till en nyrenoverad salong och stolar som ger komfort även för den längsta Wagneropera, välkomnas publiken på bästa sätt. Med sina ambitioner att ligga i framkant med teknik för både projektion och ljud, är biografen ett föredöme. Intresset för god ljudupplevelse märks i salongen innan filmen börjar, där publiken ibland möts av intressanta ljudinstallationer.
Att Facklan fått en nystart den senaste tiden märks tydligt. Det handlar inte bara om lokaler och teknik, utan även om ett framgångsrikt publik- och marknadsföringsarbete. Med ett gott värdskap har årets biograf ökat sina besökssiffror markant det senaste året.
Man visar bred repertoarfilm för vuxna, de bästa matinéerna för barnen och även alla sorters live- och eventvisningar. Dessutom har föreningen ett långtgående samarbete med en av Sveriges största filmstudios.
Vi vill höja en brandfackla för biografen i skärgårdskommunen Österåker och det är med stor glädje vi utnämner Bio Facklan i Åkersberga till Årets Bio 2016!”

Källa: Folkets Hus och Parker

Michael Fant - Årets kulturpristagare

KULTUR Varje år delar Österåkers kommun ut ett Kulturpris till en person som gjort en värdefull insats inom kulturen. Priset - som är på 10.000 kronor - gick i år till Kulturföreningen i Österåkers ordförande Michael Fant. 

Läs mer...

Berga Teater nyinvigd

KULTUR&NÖJE Österåkers kommun har, tillsammans med de föreningar som nyttjar teatern, tidigare tagit fram en plan på hur man kunde göra om Berga Teater för att bäst kunna nyttja dess syfte. Ombyggnaden har skett i flera steg under 2016/2017. Bland annat har man tagit fram en mer anpassad och gemytligare foalje och förbättringar av ljud- och ljus.

Läs mer...

Mia och Jesper Parnevik lanserar eget vin

MAT&DRYCK Vi har blivit vana att se dem i rutan i succéprogrammet Parneviks, men när lamporna slocknat finns det tid till att utforska annat som intresserar.

Läs mer...

Skottkärra i ett socialt experiment

SAMHÄLLE En skottkärra fylld med blommor kan för närvarande ses på olika platser i kommunen. Det är Solkattens fritidshem som tagit inspiration från Nynäshamn i ett socialt projekt där tanken är att den som vill ska förflytta kärran runt i kommunen och sedan lägga upp det på nätet.

Läs mer...

Valborg i Österåker 2017

EVENEMANG Österåkers hembygds- och fornminnesförening bjuder på traditionsenligt valborgsfirande med start klockan 18.30.

Läs mer...

Åkersberga Filmstudio

MEDLEMSKORT kostar 400:- (11 filmer) och säljs på BIBLIOTEKET  före varje föreställning.
Enstaka biljetter säljs inte!
INFORMATION:
Mats Sladö 540 654 36
Eddie Vivenius Telefon och sms: 070-436 11 99 eller 073-822 8528
ÅLDERSGRÄNS: 15 år

Filmutbud och mer information hittar du här

Lokaler till fest

Grundades år 1979 och är en av Sveriges äldsta loklarevyer
Har två SM-titlar: 1992 samt 2002

Radio Österåker

Österåkers kommuns Kulturpristagare

2016: Bo Zetterlund, text och musik
2015: Frederik Zäll, musik
2014: Anette Nygårds, keramik
2013: Urban Westerlund, musik
2012: SPF Österåker och PRO Österåker, förening
2011: Torill Findeisen, konst
2010: Jessica Lindberg, musik (operafestival på Ljusterö)
2009: Magnus G Bergström, teater och scenkonst
2008: Kristina Ohlsén –Runolf, musik (kantor, körledare)
2007: Atle Eimre, bildlärare
2006: Rolf Zaar, musik
2005: Österåkers konstförening, konst och hantverk
2004: Gunnar Winberg, hembygdsvård
2003: Lasse Eriksson, musik
2002: Curt Wägerth, smed (Wira bruk)
2001: Inger Bergström, kulturlivet i Österåkers kommun
2000: Kerstin Öjner, hembygdsarkeolog, författare
1999: Nina Borgström, revy
1998: Konstnärer till ”kulturskeppet”, konst
1997: Mats Sladö, film

Prova på keramik

Anette Nygårds är vinnare av kommunens kulturpris 2014. Om du är intreserad av att prova på keramik kan du göra det i hennes atelje vid västra flyglarna.
Här är en länk dit.