18 Juni 2018

Kultur & Nöje

Biograf Facklan utsedd till årets Bio 2016

NÖJE Utmärkelsen Årets Bio delas varje år ut av Folkets Hus och Parker i samband med Filmdagarna som arrangeras 11-14 augusti i Kiruna Folkets Hus.
Priset går till biografer som på ett aktivt sätt ökat intresset för biografen på sin ort, genom en stor publikökning, större arrangemang och engagemang. Och i år vanns utmärkelsen av Biograf Facklan.


Niklas Fischer, programchef Bio Facklan mottog priset av Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker.
– Det är obeskrivligt roligt att få priset Årets Bio 2016 av Folkets Hus och Parker. Det är ett fint kvitto på det utvecklingsarbete som vi genomför på Bio Facklan. Min dröm är att skapa ett levande Folkets Hus där alla har möjlighet att ta del av det bästa som erbjuds inom film och livesänd scenkonst, säger Niklas Fischer.

Folkets Hus och Parkers motivering Årets Bio 2016
”Årets biograf ligger i ett stort Folkets Hus i Österåkers kommun. Med sitt läge mitt i Åkersberga har man visat för invånarna att Bio Facklan är en kraft att räkna med vare sig det gäller film eller livesänd kultur. Det är ingen överdrift att säga att årets biograf brinner för film på bio.
Till en nyrenoverad salong och stolar som ger komfort även för den längsta Wagneropera, välkomnas publiken på bästa sätt. Med sina ambitioner att ligga i framkant med teknik för både projektion och ljud, är biografen ett föredöme. Intresset för god ljudupplevelse märks i salongen innan filmen börjar, där publiken ibland möts av intressanta ljudinstallationer.
Att Facklan fått en nystart den senaste tiden märks tydligt. Det handlar inte bara om lokaler och teknik, utan även om ett framgångsrikt publik- och marknadsföringsarbete. Med ett gott värdskap har årets biograf ökat sina besökssiffror markant det senaste året.
Man visar bred repertoarfilm för vuxna, de bästa matinéerna för barnen och även alla sorters live- och eventvisningar. Dessutom har föreningen ett långtgående samarbete med en av Sveriges största filmstudios.
Vi vill höja en brandfackla för biografen i skärgårdskommunen Österåker och det är med stor glädje vi utnämner Bio Facklan i Åkersberga till Årets Bio 2016!”

Källa: Folkets Hus och Parker

Sommarjobbare gör VR-film för äldre

UNG IDAG Att arbeta som parkarbetare, kolloledare eller sälja glass – det är vanliga sommarjobb. Att spela in VR-film är lite mer sällsynt. Det är vad åtta ungdomar i Österåkers kommun ska sommarjobba med de närmaste tre veckorna.

Läs mer...

Huldrans Natt vid Domarudden – i sommar igen!

KULTUR & NÖJE Skymningsspelet Huldrans Natt spelas för det 28e året vid Domarudden den 27 - 30 juni. Huldrans natt En helt unik upplevelse, mitt i urskogen, mitt i natten – med SKOGEN som huvudperson! Spelen är mycket uppskattat och det är oftast utsålt.

Läs mer...

Nationaldagsfirande i Österåker

FIRANDE På Sveriges nationaldag den 6 juni finns flera möjligheter till firande i Österåkers kommun med allt från fotbollscuper till sedvanligt firande. Här är programmen.

Läs mer...

Nya arkeologisk utgrävning i Österskär

ÖSTERÅKERS HISTORIA Den 6-31 augusti pågår en forskningsutgrävning vid lämningarna av ärkebiskopsborgen Biskopstuna i Österskär. En georadarundersökning från 2014 visar strukturer under marken intill borgruinen som inte är kända sedan tidigare. Dessa ska nu undersökas av arkeologer tillsammans med allmänheten, som ges möjlighet att vara med och gräva fram historien.

Läs mer...

Ted Ström ställer ut på Österåkers konsthall

KULTUR/NÖJE Mellan den 5-27 maj ställer musikern och konstnären Ted Ström ut sin konst på Österåkers Konsthall Länsmansgården.

Läs mer...

På bio

Åkersberga Filmstudio

MEDLEMSKORT kostar 400:- (11 filmer) och säljs på BIBLIOTEKET  före varje föreställning.
Enstaka biljetter säljs inte!
INFORMATION:
Mats Sladö 540 654 36
Eddie Vivenius Telefon och sms: 070-436 11 99 eller 073-822 8528
ÅLDERSGRÄNS: 15 år

Filmutbud och mer information hittar du här

Lokaler till fest

Grundades år 1979 och är en av Sveriges äldsta loklarevyer
Har två SM-titlar: 1992 samt 2002

Radio Österåker

Österåkers kommuns Kulturpristagare

2016: Bo Zetterlund, text och musik
2015: Frederik Zäll, musik
2014: Anette Nygårds, keramik
2013: Urban Westerlund, musik
2012: SPF Österåker och PRO Österåker, förening
2011: Torill Findeisen, konst
2010: Jessica Lindberg, musik (operafestival på Ljusterö)
2009: Magnus G Bergström, teater och scenkonst
2008: Kristina Ohlsén –Runolf, musik (kantor, körledare)
2007: Atle Eimre, bildlärare
2006: Rolf Zaar, musik
2005: Österåkers konstförening, konst och hantverk
2004: Gunnar Winberg, hembygdsvård
2003: Lasse Eriksson, musik
2002: Curt Wägerth, smed (Wira bruk)
2001: Inger Bergström, kulturlivet i Österåkers kommun
2000: Kerstin Öjner, hembygdsarkeolog, författare
1999: Nina Borgström, revy
1998: Konstnärer till ”kulturskeppet”, konst
1997: Mats Sladö, film

Prova på keramik

Anette Nygårds är vinnare av kommunens kulturpris 2014. Om du är intreserad av att prova på keramik kan du göra det i hennes atelje vid västra flyglarna.
Här är en länk dit.