27 September 2023

Kultur & Nöje

6-åriga Vilda har roll i årets julkalender – Selmas Saga

KULTUR & NÖJE De första december börjar årets adventskalender, Selmas Saga att sändas i SVT. För många barn är det en av årets stora TV- höjdpunkter, men särskilt stort och förväntansfullt är det för den 6-åriga Åkersbergatjejen Vilda Carleblank. Hon har nämligen rollen som Signe. Lillasyster till huvudpersonen Selma, spelad av Ester Vuori.

Till en början så var rollen skriven för en kille. Men efter att man träffat Vilda, så blev valet självklart och rollen skrevs om för att istället passa en tjej. Även om detta är hennes största jobb inom film och teater, så har hon varit med förr. Redan som ettåring kunde hon ses i ett fotojobb för Baby-björn och sedan dess har det blivit ett flertal jobb och skådespelarinsatser i både reklam och TV-serier. Nyligen var hon t.ex. med i dramaserien Syrror på TV4 och inom kort finns hon med i familjeunderhållningen Hur svårt kan det vara, med Peter Settman.

Men Vilda är inte den enda i familjen som trivs i rampljuset. Både storasyster Lova och lillebror Milo har gjort reklamjobb och varit med som skådespelare i olika sammanhang och mamma Charlotte är sångerska som bland annat har många års agerande i Wiraspelen bakom sig, där även Vildas mormor och morfar varit med. Både Lova och pappa Marcus figurerar dessutom i ett avsnitt av Selmas Saga.
Annars är Vilda som 6-åringar är mest. Hon går i förskoleklass på Fredsborgsskolan och älskar att baka bullar, rita, pyssla, dansa och klättra på en klättervägg. I 1,5 år har hon gått på konståkning och hennes dröm är att spela trumpet. Men jag är för liten, säger hon besviket. Man måste vara 7 för att lära sig det.

 Finns något speciellt som du kommer ihåg från inspelningen?
 - Ja det var jättekul att få använda klappan och säga tagning nummer 13 och sånt, säger Vilda. Jag och Ester lånade också varsin  alldeles för stor röd täckjacka varje gång som vi skulle gå mellan platser på Skansen och alla tittade på oss och tyckte vi var tokiga, säger hon med ett skratt.

Är det inte svårt att lära sig alla repliker?
-Nej det var jättelätt. Jag övade hemma, i bilen och innan tagningarna, säger Vilda.

Med på vår pratstund finns hennes mamma Charlotte. Hur gick inspelningarna? Var det inte tufft för en 6-åring med alla långa dagar?
-Selmas Saga spelades in mellan februari-april i år och alla scener där vilda var med gjordes under 11 inspelningsdagar på Skansen och på Årsta Slott. Allt flöt på jättebra. Det var ett väldigt proffsigt team som jobbade med produktionen och det märktes att de har stor vana av att jobba barn, säger hon. Som barnskådespelare så finns det vissa direktiv som man jobbar efter och dessa följdes perfekt. Så det var inga problem alls. Visst kunde det hända att det var en lång väntan mellan tagningar, men Vilda hade inga problem med det. Och hon kom väldigt bra överens med både huvudrollsinnehavaren Ester, som nu är en bra kompis, och alla vuxna. Både skådespelare och andra som jobbade med produktionen. Jag är jättestolt över Vilda, säger hon.

I våras så fick Vilda skriva sin absolut första autograf och under vår pratstund så ritar hon ner sin andra och tredje på ett papper, bara för att sekunden senare ha strukit över dem och gjort en ny då hon inte var nöjd med de tidigare.

-Så här ska den se ut, säger hon, och vi lovar att spara den för all framtid. Man vet ju aldrig.

Om Selmas Saga
Årets julkalender utspelar sig runt sent 1800-tal, tidigt 1900-tal. 8-åriga Selma Traskvists fattiga familj blir vräkt från sitt hem och Selma flyr då förtvivlat ut i en snöstorm för att sedan hitta skydd i en stor byggnad. I byggnaden stöter hon på forskaren Efraim von Trippelhatt, spelad av Johan Ulveson, som arbetar med att bygga luftskepp för att bevisa jultomtens existens. Han har nämligen upptäckt att tomten inte bara är ett mytologiskt väsen utan finns på riktigt. Tomten kan dessutom uppfylla ens inre önskningar. Med hjälp av en gammal karta och ett luftskepp hoppas han kunna ta sig till Tomtens rike för att bevisa att tomten finns. Selma ser där sin chans! Om hon följer med på resan kan hon kanske få träffa tomten och framföra sin högsta önskan: att hennes familj ska få behålla sitt hem. Om de lyckas eller inte får ni följa mellan den 1–24 december.

I rollerna finns förutom Vilda Carleblank, Ester Vuori och Johan Ulevson, även Pierre Tafvelin, Leo Hellenius (Rupert), Björn Gustavsson (morfar Otto), Sofia Bach (skurken Nordenstierne), Shima Niavarani (tomtevetting) och Ing-Marie Carlsson (Valborg), med flera.
Selmas Resa är skriven och regisserad av Stefan Roos tillsammans med Per Simonsson. Det var även de som stod bakom Tjuvarnas Jul som gick som Julkalender 2011. Programmet vann Kristallen 2012 för "Årets barn- och ungdomsprogram" och 2014 gjordes en uppföljare som film - Tjuvarnas Jul – Trollkarlens dotter.
Och Ni som kan er kulturhistoria i kommunen känner kanske till att Stefan har flera uppsättningar bakom sig som skådespelare i Yvonnes Barn, Åkersberga Revyn och Wira Spelen. Stefan är också upphovsmakare till- och spelar i ett antal barnprogram. Bland andra Bröderna Fluff och Jonsson och Pipen.

Selmas Saga har premiär den 1 december i SVT och i Barnkanalen och är producerad av Nordisk Film.. Sändningstider är 07.15 och 18.45 på vardagar, samt 08.45 och 18.45 på helger.

Läs en recension från SVD och en intervju med Johan Ulveson här. Och ett reportage från DN,Kultur här.

Vilda och Stefan Roos Foto: Charlotte Carleblank

 

Magnus Abested
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Åkersberga Filmstudio

MEDLEMSKORT kostar 400:- (11 filmer) och säljs på BIBLIOTEKET  före varje föreställning.
Enstaka biljetter säljs inte!
INFORMATION:
Mats Sladö 540 654 36
Eddie Vivenius Telefon och sms: 070-436 11 99 eller 073-822 8528
ÅLDERSGRÄNS: 15 år

Filmutbud och mer information hittar du här

Grundades år 1979 och är en av Sveriges äldsta loklarevyer
Har två SM-titlar: 1992 samt 2002

Radio Österåker

Österåkers kommuns Kulturpristagare

2018:Niklas Fischer, Biograf Facklan
2017: Michael Fant, Österåkers kulturförening
2016: Bo Zetterlund, text och musik
2015: Frederik Zäll, musik
2014: Anette Nygårds, keramik
2013: Urban Westerlund, musik
2012: SPF Österåker och PRO Österåker, förening
2011: Torill Findeisen, konst
2010: Jessica Lindberg, musik (operafestival på Ljusterö)
2009: Magnus G Bergström, teater och scenkonst
2008: Kristina Ohlsén –Runolf, musik (kantor, körledare)
2007: Atle Eimre, bildlärare
2006: Rolf Zaar, musik
2005: Österåkers konstförening, konst och hantverk
2004: Gunnar Winberg, hembygdsvård
2003: Lasse Eriksson, musik
2002: Curt Wägerth, smed (Wira bruk)
2001: Inger Bergström, kulturlivet i Österåkers kommun
2000: Kerstin Öjner, hembygdsarkeolog, författare
1999: Nina Borgström, revy
1998: Konstnärer till ”kulturskeppet”, konst
1997: Mats Sladö, film