11 Augusti 2022

Kultur & Nöje


Åkersberga Revyn gjorde succé på Ekbacken

NÖJE Fredagen den 3 juli blev en kväll då Österåkersborna fick vara med om en bit historia.  Åkersberga Revyn frångick då sin sedvanliga revy till förmån för en 50-talskväll för alla åldrar på Ekbacken. Tanken med kvällen var att förvandla Ekbacken till en folkpark anno 1953 med allt vad det innebär. Och om man säger att det blev succé, så uttrycker man sig milt.


Kvällen hade en utsatt start på 18.00, men redan vid 16-tiden tog de första besökarna plats i gräset för att få en så bra plats som möjligt. Ängen fylldes sedan på av en strid ström av besökare som ville vara med att uppleva denna historiska kväll med musik, dans och lite spex. Uppskattningsvis var runt 1100 personer på plats under kvällen.
Och det var ett gäng otroligt glada och lättade revyare som kunde sammanfatta kvällen efteråt.

- Vi säger bara wow, tack till alla som kommit hit och gjort denna kväll. Vi är överväldiga och otroligt glada över er respons, säger man unisont när sista numret ljudit ut från den fantastiska orkestern ledd av kapellmästaren Kevin Martinez.
Idén till detta började som ett frö från Jennie Virta och Alberto Mena om att man ville göra något annorlunda. Gärna på sommaren.

- Vi var ett gäng i Åkersberga Revyn som tyckte att detta var en jättekul idé och något som vi skulle kunna göra något bra av, säger Alberto Mena, som tillsammans med Anna Särud och Malin Virta producerade denna kväll. 50-talsmusiken är en härlig epok med många bra låtar som många känner igen, säger han. Det är också en tid som är full av visuella element i form av härliga kläder och bilar. Vi valde därför detta till vårt mål för kvällen. Malin, Anna och sångansvarige Jennie Virta drog sedan med Magnus Franzén, Annette Fahlkrantz, Micke Helgeson, Martin Månsson, Jonatan Blom Ramel, Kristina Ahllinder, Jessica Dahlkvist och Heidi A Åman i sin ensemble och i mars satte repetitionerna igång.

Och detta kan sägas vara ett mycket bra val av tema. Den strålande solen, härliga musiken, fantastiska dansarna och aktörerna och inramningen i form av en Folkpark anno 1953 gjorde att ingen gick besviken härifrån. Och detta var en kväll för alla. Barnen kunde hitta fiskdamm, ansiktsmålning, tillverkning av ballongfigurer och hoppborg. Försäljning av sockervadd, glass, popcorn fanns och i serveringen ringlade kön lång. Men detta var inte allt. Man hade även en tävling om bästa klädsel, som vanns av Pia Lefrell, buggkurs, lotterier för både barn och vuxen, och möjlighet till att spela kubb för den som ville. Dansbanan var dessutom fylld till bredden under hela kvällen.

- Vi är alldeles överväldigade, rörda och tacksamma över detta mottagande, säger Anna Särud. Och man kan skönja en tår i hennes öga. Det är så många som har jobbat så hårt för detta. Vi har lagt all ledig tid och mer på detta och vi är så otroligt stolta över alla som varit med att göra denna kväll, säger hon. Detta var mer än vi hade kunnat drömma om. Vi vill samtidigt passa på att tacka alla andra som varit med att göra denna produktion. Utan dem skulle vi inte kunnat ro detta i hamn.

På frågan om detta nu kommer att bli ett traditionsenligt evenemang svarar man:
- Vem vet. Ingenting är omöjligt. Vi har definitivt fått mersmak och idéerna har redan börjar snurra i huvudet. Inom kort ska vi utvärdera kvällen. Men först blir det semester.
Reds. anmärkning: Borde man egetligen inte döpa om Ekbacken till Ekbackens Folkets Park

Åkersberga Filmstudio

MEDLEMSKORT kostar 400:- (11 filmer) och säljs på BIBLIOTEKET  före varje föreställning.
Enstaka biljetter säljs inte!
INFORMATION:
Mats Sladö 540 654 36
Eddie Vivenius Telefon och sms: 070-436 11 99 eller 073-822 8528
ÅLDERSGRÄNS: 15 år

Filmutbud och mer information hittar du här

Grundades år 1979 och är en av Sveriges äldsta loklarevyer
Har två SM-titlar: 1992 samt 2002

Radio Österåker

Österåkers kommuns Kulturpristagare

2018:Niklas Fischer, Biograf Facklan
2017: Michael Fant, Österåkers kulturförening
2016: Bo Zetterlund, text och musik
2015: Frederik Zäll, musik
2014: Anette Nygårds, keramik
2013: Urban Westerlund, musik
2012: SPF Österåker och PRO Österåker, förening
2011: Torill Findeisen, konst
2010: Jessica Lindberg, musik (operafestival på Ljusterö)
2009: Magnus G Bergström, teater och scenkonst
2008: Kristina Ohlsén –Runolf, musik (kantor, körledare)
2007: Atle Eimre, bildlärare
2006: Rolf Zaar, musik
2005: Österåkers konstförening, konst och hantverk
2004: Gunnar Winberg, hembygdsvård
2003: Lasse Eriksson, musik
2002: Curt Wägerth, smed (Wira bruk)
2001: Inger Bergström, kulturlivet i Österåkers kommun
2000: Kerstin Öjner, hembygdsarkeolog, författare
1999: Nina Borgström, revy
1998: Konstnärer till ”kulturskeppet”, konst
1997: Mats Sladö, film