20 Augusti 2018

Kultur & Nöje

 Magnus Abelsted/Mitt Österåker.se

Anette Nygårdh vinnare av kommunens Kulturpris 2014

KULTUR I konkurrens med 10 andra nominerade stod det på onsdagskvällen klart att det är Anette Nygårdh, Keramiker, som blev vinnare av kommunens Kulturpris 2014. Anette har verkat som keramiker i kommunen sedan 2006 och huserade under en tid i sin keramikverkstad på Länsmansgården dit den som ville kunde komma och prova på

keramikens hantverk. Hon har också haft ett samarbete med Sjökarbyskolan, vars elever fått komma till hennes verkstad och prova på hantverket. Efter en tid blev verksamheten så populär att man blev trångbodd och hon flyttade 2013 till en ny verkstad vid västra flyglarna. Anette har nyligen och för första året stått värd för en egen julmarknad. Något som blev succé och som kommer att fortsätta nästkommande år.

- Jag är alldeles stum, säger Anette. Det var så många andra otroliga kulturpersonligheter som var nominerade så det här kom lite som en chock. Jag är naturligtvis otroligt glad och tacksam, säger hon.

På frågan vad hon kommer att göra med vinstpengarna på 10.000 kronor funderar hon först en stund, sen säger hon:

- Jag vet faktiskt inte. Det här måste sjunka in först, men det är inte helt omöjligt att det kommer att gå till en ny drejskiva. Jag vill också rikta ett hjärtligt tack till Ewa Gunnarsson och Lena Wallgård för att de nominerade mig, säger Anette.

Motiveringen löd:
”Anette Nygårdh har med sitt pedagogiska och personliga engagemang fått många människor, stora som små, att hitta glädjen till skapande i keramiken.
Genom sitt lugna, metodiska sätt inspirerar hon alla till att våga pröva och utveckla sig inom en för många oprövad konstform.
Anettes känsla för form och färg och hennes för,många att instruera och vägleda andra gör henne till en mycket omtyckt lärare i keramik samt en uppskattad konstnär som med sin verksamhet berikar Österåker”.

Utdelningen hölls på Åkersberga bibliotek av Tf Kulturchef Birgit Lindholm och priset delades ut av Elisabeth Gunnars, ordförande i Kultur- och Utbildningsnämnden.

- Det här var ett jättesvårt år med många värdiga nominerade. Men juryn var ändå enig att Anette skulle få priset, säger Elisabeth.

Detta var Elisabeth Gunnars sista åtagande som politiker i kommunen. Efter nyår slutar hon och kommer därefter börja sitt nya liv utanför offentligheten med att åka ner i tre veckor till Nairobi, där hon ska öppna en ny skola för föräldralösa barn. Ett projekt som hon haft tillsammans med sina vänner i Sponsors for Kenya.

Vill du veta mer om Anette Nygårdh, eller kanske boka in ett pass i keramikens hantverk kan du gör det på hennes hemsida.

Välgörenhetskonsert för Cure Cancer

EVENEMANG Cure Cancer var ett projekt som startades av klass 5b i Margeretelundsskolan hösten 2017 då en av klassens  elever drabbades av cancer. Man ville genom att tillverka och sälja armband med budskapet tjäna in pengar till Barncancerfonden. Målet var 100.000. Men sedan har det rullat på, och man har nu passerat fantastiska 500.000.

Läs mer...

Centrumrestaurang stänger

MAT&DRYCK Restaurangen Sawadee i Åkersberga centrum har valt att inte förlänga sitt kontrakt. Under vecka 32 tar man ner skylten. I dagsläget är det oklart vad som kommer istället.

Sommarjobbare gör VR-film för äldre

UNG IDAG Att arbeta som parkarbetare, kolloledare eller sälja glass – det är vanliga sommarjobb. Att spela in VR-film är lite mer sällsynt. Det är vad åtta ungdomar i Österåkers kommun ska sommarjobba med de närmaste tre veckorna.

Läs mer...

Huldrans Natt vid Domarudden – i sommar igen!

KULTUR & NÖJE Skymningsspelet Huldrans Natt spelas för det 28e året vid Domarudden den 27 - 30 juni. Huldrans natt En helt unik upplevelse, mitt i urskogen, mitt i natten – med SKOGEN som huvudperson! Spelen är mycket uppskattat och det är oftast utsålt.

Läs mer...

Nationaldagsfirande i Österåker

FIRANDE På Sveriges nationaldag den 6 juni finns flera möjligheter till firande i Österåkers kommun med allt från fotbollscuper till sedvanligt firande. Här är programmen.

Läs mer...

På bio

Åkersberga Filmstudio

MEDLEMSKORT kostar 400:- (11 filmer) och säljs på BIBLIOTEKET  före varje föreställning.
Enstaka biljetter säljs inte!
INFORMATION:
Mats Sladö 540 654 36
Eddie Vivenius Telefon och sms: 070-436 11 99 eller 073-822 8528
ÅLDERSGRÄNS: 15 år

Filmutbud och mer information hittar du här

Lokaler till fest

Grundades år 1979 och är en av Sveriges äldsta loklarevyer
Har två SM-titlar: 1992 samt 2002

Radio Österåker

Österåkers kommuns Kulturpristagare

2017: Michael Fant, Österåkers kulturförening
2016: Bo Zetterlund, text och musik
2015: Frederik Zäll, musik
2014: Anette Nygårds, keramik
2013: Urban Westerlund, musik
2012: SPF Österåker och PRO Österåker, förening
2011: Torill Findeisen, konst
2010: Jessica Lindberg, musik (operafestival på Ljusterö)
2009: Magnus G Bergström, teater och scenkonst
2008: Kristina Ohlsén –Runolf, musik (kantor, körledare)
2007: Atle Eimre, bildlärare
2006: Rolf Zaar, musik
2005: Österåkers konstförening, konst och hantverk
2004: Gunnar Winberg, hembygdsvård
2003: Lasse Eriksson, musik
2002: Curt Wägerth, smed (Wira bruk)
2001: Inger Bergström, kulturlivet i Österåkers kommun
2000: Kerstin Öjner, hembygdsarkeolog, författare
1999: Nina Borgström, revy
1998: Konstnärer till ”kulturskeppet”, konst
1997: Mats Sladö, film

Prova på keramik

Anette Nygårds är vinnare av kommunens kulturpris 2014. Om du är intreserad av att prova på keramik kan du göra det i hennes atelje vid västra flyglarna.
Här är en länk dit.