27 September 2023

Hälsa & Sjukvård

Husläkarna i Österåker startar digital vårdtjänst

HÄLSA Husläkarna i Österåker – med cirka 23 000 listade patienter – har startat en digital vårdtjänst där vårdcentralen erbjuder vårdmöten via en läkarchatt. Tjänsten kopplar ihop nätbaserad och fysisk vård och är till för akuta, lättare besvär, exempelvis fästingbett, hudutslag och halsont.

Läs mer

Mer pengar till primärvården om S i landstinget får bestämma

Den sista maj så stängde husläkarjouren vid Alceahuset i Åkersberga. Detta har upprört många invånare i Österåker. Skälet till att husläkarjouren nu stängs är att husläkarna i Österåker har haft svårt att finansiera sin verksamhet efter att landstinget infört ett nytt ersättningssystem.

Läs mer

AKUT-testet avslöjar stroke

Ett enkelt sätt för personer utanför sjukvården att kontrollera om en person kan ha drabbats av stroke är att göra det så kallade AKUT-testet. Om en person plötsligt börjar bete sig annorlunda och man misstänker stroke ber man personen i fråga utföra följande handlingar:

Läs mer

Elinor Bjurström hos Malou efter 10 för att prata om sin psoriasis

TV Fotomodellen Ellinor Bjurström flyttade för en tid sedan till varmare breddgrader för att lindra sin psoriasis, Den 9 november var hos hos Malou Efter 10 och pratade om  sin sjukdom. Här är ett kort inslag från programmet.

Boka läkemedelsamtal på Apoteket

HÄLSA & SJUKVÅRD Från mitten av oktober kommer Kronans Apotek i Åkersberga att erbjuda sina kunder bokade läkemedelssamtal med särskilt utbildade farmaceuter. Samtalen tar 2o minuter och ni går i  lugn och ro igenom dina läkemedel och dina frågor. Du får också praktiska tips som passar dig. Är du anhörig eller vän till någon som du tror behöver ett läkemedelssamtal, så är ni välkomna att närvara vid samtalet tillsammans. Eller om du istället väljer att ta läkemedelsamtalet själv så tar du med dig en fullmakt.

Läs mer

Aktiviteter för dig som behöver extra stöd

Fritidsnätet är en webbtjänst för att hitta fritidsaktiviteter för barn, ungdomar och vuxna som behöver extra stöd i Österåker. Fritidsnätet är ett samarbete mellan ett flertal kommuner och Habilitering & Hälsa i Stockholms län.

Här finns allt som Östreråker kan erbjuda


Sjukvårdsupplysning

På sidan 1177.se kan du få svar på många av dina frågor. Du kan också förnya recept, boka tid hos din läkare och läsa Vårdguiden online.

Läs mer

FASS

På FASS.se kan du få information om samtliga godkända läkemedel i Sverige. Fass finns även som app.

Du hittar sidan här

Jourhavande medmänniska är öppen för dem som behöver någon att tala med. Den som vill och behöver får prata med ”vanliga” medmänniskor utan någon speciell utbildning i medicin, psykologi eller psykiatri och som gör detta ideellt.
De har tystnadsplikt och du kan ringa anonymt.
Öppet varje natt 21-06 året runt.

Läs mer

Alkohollinjen är till för dig som funderar över dina eller någon annans alkoholvanor. Rådgivningen sker per telefon och är kostnadsfri. Det går att ringa från hela landet och du som ringer kan vara anonym.
Ring 020-84 44 48.