27 September 2023

Samhälle

Förändringar på busslinje 623

LOKALTRAFIK SL och Arriva planerar att från och med december 2016 göra en ändring av linje 623.
Idag går linjen i två riktningar från Åkersberga station och men efter förändringen är det tänkt att den ska gå från Åkersberga station, via Åkerstorp, för att sedan vända vid Murkelvägen och gå samma väg tillbaka.

Ändringen gör man enligt uppgift för att bussen ska få bättre passning till tåget, för att skapa en tydligare linjedragning och för att kunna få tätare turer. Arrivas statistik visar dessutom att det är relativt få som kliver av och på vid hållplatserna Skånsta och Storvreten i förhållande till övriga hållplatser utmed linjen. Genomsnittet för avstigande vid hållplats Skånsta är 1,1 för 623H respektive 0,9 för 623V men vid skolstart är det några fler då Akers friskola ligger i Skånsta.
Om detta förslag beslutas innebär det alltså att hållplatserna Skånsta, Storvreten och Söraskolan inte kommer att trafikeras av buss 623.

Men redan nu höjs många röster på sociala medier. Galet, absurt och idioti är bara några av kraftuttrycken man kan läsa.

- Detta skulle innebära att boende i Skånsta och Storvreten får det mycket svårt att ta sig hem med buss utan att behöva gå en lång sträcka. De bussar som trafikerar våra hållplatser skulle i så fall endast vara 620, 621, 622X, 624 och 626. Linjer som går mycket sällan. Och här ligger också Akers friskola fylld av elever i årskurs 1-6. Jag förstår inte hur man tänker, säger boende i området. Det här är ju rent befängt.

En annan person som vi talat med jobbar i Margeretelund. En sträcka på 4 km från hemmet. För den personen skulle det ta ca minst 50 minuter att ta sig till jobbet.

- När jag ska till jobbet så måste jag med denna ändring gå ca 1 km till bussen, för att sen åka 8 km till Åkersberga C. Sen blir den väntan på buss 622, eller 633 för att sedan åka 4 km till jobbet. Jag har 4 km till jobbet. Försämringarna för oss som bor i Skånsta och Storvreten tar aldrig slut. Jag försöker hela tiden att tänka på vår miljö, men det känns som om de vill att vi ska åka mindre och mindre med vår lokaltrafik och ta bilen istället. Och personligen så har jag starka planer på att köpa en bil. Något jag inte haft på väldigt länge. Att åka kommunalt har blivit så komplicerat och tidsödande i vår kommun.

Enligt Johanna Nützmann, Trafikplanerare på Österåkers kommun, för man en ständig dialog med Arriva i ärendet.

- Det stämmer att det finns ett förslag från Arriva att vända Linje 623 vid Murkelvägen. Omläggningen gör, förutom bättre passning med Roslagsbanan, även att vissa turer med 623 kan fortsätta som 622 från Åkersberga station och på så vis även öka turtätheten på den linjen. 623an kan också få bättre passning till 685an och 633an i och med omläggningen. Det är alltså SL och Arriva som planerar busstrafiken och vi på kommunen får förslagen på remiss för att yttra oss innan beslut fattas.

 En av anledningarna var antalet avstigande på stationerna Skånsta och Storvreten. Det råder oklarheter om hur detta mäts. Vet ni hur det går till?

- När det gäller statistiken så sitter det sensorer i bussarna som känner av antal avstigande. Arriva räknar även antal som ”blippar” sina Accesskort, men då det ibland är resenärer med barnvagn eller sådana som inte blippar av annan anledning så räknas det oftast på avstigande. Arriva får ju betalt per blipp så dessa siffror är också med när de planerar olika linjer.

 Vad händer nu?

- Vi har fått in massor av synpunkter från våra invånare i Österåker som drabbas negativt av detta, vilket är jättebra, och vi har vidarefört dem till Arriva. Det Arriva ska göra nu är att se över om det går att stärka de andra linjerna som stannar i Skånsta på kvällar och helger, samt se om det går att få till några turer med 623 som stannar i Skånsta och passar skolan. Den 10 juni har vi sedan nästa träff med Arriva.

 

Har du synpunkter i ärendet kan du skicka dem till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., så vidarebefordras de till Arriva.

 

Magnus Abelsted
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

 

Lions Club Österåker

Lions Club Österåker bildades 1960 och har ca 50 medlemmar, som samlar in och delar ut ca 500 000 kr varje år.

Läs mer

Rädda Barnen Österåker

Rädda Barnen är en barnrättsorganisation som arbetar för att alla barn ska få sina rättigheter tillgodosedda och vår verksamhet grundar sig på Barnkonventionen.
Vi är politiskt och religiöst obundna.

Synpunkter och förslag

Österåkers kommun strävar hela tiden efter att bli bättre och vill därför ha synpunkter från dig som bor i kommunen. Berättar vad du tycker om det arbete som utförs och det bemötande man ger. Synpunkter kan handla om olika saker och kan finnas inom olika områden. Detta är inte detsamma som medborgarförslag eller felanmälan.

Du hittar mer information här Handlingar som kommer in till kommunen är allmänna handlingar och oftast offfentliga.


TISDAG.........14:00-18:00
TORSDAG.....14:00-17:00
LÖRDAG.......10:00-14:00

För inlämning av saker:
Mån - Fre 09:00 - 16:00
(Lunch 12:00 - 13:00)
Vid behov hämtar vi. OBS! Det ska vara färdigpackat, rent och ”säljbart”.
Kontakta oss på tel. 08-540 22 228

Berga Second Hand låter vinsten av verksamheten gå tillbaka till olika projekt i Åkersberga samt nationellt och internationellt.

Spara

Spara