26 Oktober 2021

Samhälle

Samlad information till boende i Österåker gällande Coronaviruset Covid-19.


Senaste uppdatering 2020-05-16

Här får ni en samlad information och länkar till mycket av det som berör dig i Österåker. Informationen kommer från Österåkers kommun, nämnda företag, media samt myndigheter. Vi uppdaterar informationen löpande i takt med att den kommer in.

Kommuninformation

Österåkers kommun lämnar löpande en uppdaterad information om vad som gäller för kommuninvånare på deras hemsida. Där hittar du även länkar och telefonnummer som hjälper dig vid behov. Du hittar informationen här.

Sjukvård & Hälsa

Är du sjuk men är osäker på dina sjuksymtom så har Region Stockholm lanserat en hemsida där du genom ett webbtest kan få svar på flera av dina frågor.
Du hittar testet här.

Husläkarna i Österåker informerar att tider till lättakuten ej får användas av dig med feber och hosta utan du ombeds att först ringa deras sjuksköterskor på telefon 08-54402400. Vid stark Corona misstanke ring 1177 direkt.

Österåkersdoktorn informerar att på grund av rådande läge så har man tillfälligt upphört med dropp in tider och infört ENBART tidsbokade akuta besök.
Du är välkommen att ringa dagen innan mellan kl 14-15 och mellan 8- 9 samma dag för tidsbokning.

Regeringen har tillfälligt tagit bort karensdagen och ger istället en generell ersättning den första dagen på 700 kronor. Det är du som måste söka ersättningen via Försäkrigskassan. Detta gäller retroaktivt från den 11 mars. Läs mer och hitta ersättningsansökan.

Folktandvården är tillfälligt begränsad till akut tandvård och vård som inte kan vänta. Ingen drop in. Du måste ringa för att boka tid.

Sport & Fritid

Samtliga  träningsanläggningar har öppet men bevakar råd från myndigheter noga.

- Österåkersmilen 2020 är inställd.
- Ultimate OCR so skulle genomförts den 20 mars är uppskjutet till den 5 september.

Brännbackens återvinningscentral har tillfälligt utökat sina öppettider till att nu även ha öppet måndagar mellan 10-16 under maj månad.

Kultur & Nöje

Biograf Facklan har för närvarade ställt in samtliga föreställningar. Istället har de börjat med konceptet Din egen bio där man kan boka en egen föreställning på upp till 10 personer och välja på ett urval av vinterns filmer. Det går också att boka salongen och ta med egen konsol för spelkväll med kompisgänget. Större duk och bättre ljud till Supermario eller Fortnite kan du inte hitta. Från 1000kr för tio personer. Detta pågår tills vidare.

Mötesplatsen Tillsammans Åkersberga håller stängt tills vidare

Åkersberga Revyn har beslutat att ställa in sin planerade 50-talskväll på Ekbacken i juli.

Kommunens restauranger har endast bordservering. Inget barhäng eller bufféer får alltså förekomma. Läs mer.

Från och med den 29 mars så tillåts inga sammankomster på mer än 50 personer. Överträdelse kan ge böter eller fängelse. Läs mer.

Skola & Utbildning

Kommunens bägge gymnasium samt Komvux är stängda på inrådan av regeringen och undervisning sker nu på distans.
Länkar till övriga skolor, äldrevård och annat går att hitta här.

Näringsliv

Tillhör du det lokala näringslivet så har kommunen nu tagit fram ett stödpaket för att underlätta rådande situation. Läs mer.

Kommunen söker även efter företag som kan hjälpa till att leverera:
- Engångsförkläden i plast
- Ansiktsvisir
- Munskydd
- Handskar i plast, gärna i en högre modell
- Handsprit
- Sprit för desinficering av ytor

Har eller jobbar du i ett företag som kan hjälpa till med detta så ombeds du ta kontakt med enhetschef Hedda Odell på kommunens hälso- och sjukvårdsenhet. Skicka ett mail till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Butikerna i Åkersberga centrum har getts tillstånd att variera sina öppettider under rådande situation. Flera har därför andra tider än Centrums normala öppettid.

ICA Kvantum i Åkersberga reserverar tiden mellan 7.00-8.00 varje morgon för seniorer och riskgrupper.
LIDL öppnar en timme tidigare på onsdagar och fredagar, 7.00-8.00, fr.o.m. den 25 mars.
ICA Favoriten Supermarket reserverar tiden mellan 7.00-8.00 varje morgon för seniorer och riskgrupper. Du kan även handla mat online på ICA Supermarket Favoriten.

Hemkörning av mat

Vill du köpa hemkörd mat från pizzerior så rekommenderas sidan Foodora.se. Den finns även som app. Dessutom finns en kort guide på ställen där du kan köpa med mat - och stödja det lokala kroglivet på Mitti.se

Sushi Aregito på Rallarvägen erbjuder hemkörning i en radie på 6 km från restaurangen. Gratis leverans från 499:- annars 29:-.

Nya Akterbaren erbjuder personer i riskgruppen gratis hemleverans av mat tisdag-lördag kl.16-23.


Behöver du hjälp med hemkörning?

Behöver du hjälp med handling, eller annat så har gruppen "Corona- Hjälp till med inköp till riskgrupper, Danderyd - Norrtälje" bildats på Facebook dit du kan höra av dig. Dessutom hjälper ICA Trevehallen till med avgiftsfri hemkörning till de som tillhör riskgruppen. Läs mer på deras Facebooksida.

Lokaltrafik

Från och med den 23 mars så får Busstrafiken och Roslagsbanan färre avgångar under vardagar. Turerna kommer att ske efter helgtidtabell. Resorna kommer att vara sökbara på sl.se och i SL-appen. På många linjer går även extrabussar under vissa tider. Dessa är dock inte sökbara.

Stig på vid bussarnas bakre utgångar. Gå inte fram till bussföraren för att blippa biljetten. De resenärer som kliver på bak i bussen och inte har en biljett ska köpa en app-biljett. Om man helt saknar möjlighet att köpa biljett i appen men har SL-kort med reskassa som täcker priset för en enkelbiljett kommer man inte att få tilläggsavgift vid en eventuell biljettkontroll.

TV-Program

Samtliga program sända på SVT gällande Covid-19 finns att hitta här.

Frågor och svar

Många av de frågor och svar som finns går att hitta på Folkhälsomyndigheten samt på SVT

Har du information gällande tillfälliga stängningar, öppettider m.m så skicka ett mail till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. så uppdaterar vi det här.

 

Lions Club Österåker

Lions Club Österåker bildades 1960 och har ca 50 medlemmar, som samlar in och delar ut ca 500 000 kr varje år.

Läs mer

Rädda Barnen Österåker

Rädda Barnen är en barnrättsorganisation som arbetar för att alla barn ska få sina rättigheter tillgodosedda och vår verksamhet grundar sig på Barnkonventionen.
Vi är politiskt och religiöst obundna.

Synpunkter och förslag

Österåkers kommun strävar hela tiden efter att bli bättre och vill därför ha synpunkter från dig som bor i kommunen. Berättar vad du tycker om det arbete som utförs och det bemötande man ger. Synpunkter kan handla om olika saker och kan finnas inom olika områden. Detta är inte detsamma som medborgarförslag eller felanmälan.

Du hittar mer information här Handlingar som kommer in till kommunen är allmänna handlingar och oftast offfentliga.

(M)ichaela´s blogg

26 oktober 2021


TISDAG.........14:00-18:00
TORSDAG.....14:00-17:00
LÖRDAG.......10:00-14:00

För inlämning av saker:
Mån - Fre 09:00 - 16:00
(Lunch 12:00 - 13:00)
Vid behov hämtar vi. OBS! Det ska vara färdigpackat, rent och ”säljbart”.
Kontakta oss på tel. 08-540 22 228

Berga Second Hand låter vinsten av verksamheten gå tillbaka till olika projekt i Åkersberga samt nationellt och internationellt.

Spara

Spara