04 Juni 2023

Samhälle

 

En ny uppfinning har börjat ta över världen - Och den kommer från Åkersberga

SAMHÄLLE 2013 infördes en riktlinje som sa att nyblivna barn skulle färdas på mammas mage efter förlossning i hemmet, bil eller liknande. Men det fanns ännu inget säkert sätt att göra det på.
Pär Johansson, Ambulanssjukvårdare och innovatör, började fundera över detta och fick en idé. Han och sambon Jeanette började skissa på hur en sådan lösning skulle kunna se ut. Jeanette jobbade på OT-Center som hade möjlighet att tillverka en prototyp. Ledningen på företaget kontaktades och Eva Helgesson Ortopedtekniker och Sadelmakare på företaget blev den som satte igång prototyptillverkningen. Efter 4 dagar hade de en första prototyp. Resultatet blev Kangoofix.


Sen gick allt fort. Man tog kontakt med SLL Innovation som hjälpte till att få patent på produkten och den 31 augusti 2013 visades Kangoofix offentligt på Facebookgruppen med samma namn. När man senare samma år visade upp produkten på en branschmässa, fick man omedelbart kontakt med AB Germa som ville inleda ett samarbete. AB Germa ägs av Ferno Norden och Ferno EMS som opererar i mer än 150 länder.
Först att prova produkten var Ambulansen i Åkersberga. Detta följdes september 2014 av en lansering i hela landet, resten av Norden samt England och Kanada.
- Det har gått långt över förväntan. Vi hade gjort en prognos på att sälja 700 exemplar första 2 åren, men det ser ut att tiodubblas. När den visades upp i Kanada så fick vi beskedet att man precis letade efter något liknande, så vår timing där var perfekt, säger Pär Johansson. I Norge har man dessutom planer att lagstifta om att använda Kangofix i alla sina ambulanser.
Näst steg blir att jobba för att införa detta även på flyg och i bil.
Jag vill också understryka att utan Eva Helgesson på OT-center, som realiserade våra planer, så hade ingenting blivit av, säger Pär.
Så nästa gång du färdas i ambulans med ditt nyfödda barn, så tänk på grund av en kvicktänkt innovatör från Åkersberga, färdas du nu säkert tillsammans med ditt barn.

Lions Club Österåker

Lions Club Österåker bildades 1960 och har ca 50 medlemmar, som samlar in och delar ut ca 500 000 kr varje år.

Läs mer

Rädda Barnen Österåker

Rädda Barnen är en barnrättsorganisation som arbetar för att alla barn ska få sina rättigheter tillgodosedda och vår verksamhet grundar sig på Barnkonventionen.
Vi är politiskt och religiöst obundna.

Synpunkter och förslag

Österåkers kommun strävar hela tiden efter att bli bättre och vill därför ha synpunkter från dig som bor i kommunen. Berättar vad du tycker om det arbete som utförs och det bemötande man ger. Synpunkter kan handla om olika saker och kan finnas inom olika områden. Detta är inte detsamma som medborgarförslag eller felanmälan.

Du hittar mer information här Handlingar som kommer in till kommunen är allmänna handlingar och oftast offfentliga.


TISDAG.........14:00-18:00
TORSDAG.....14:00-17:00
LÖRDAG.......10:00-14:00

För inlämning av saker:
Mån - Fre 09:00 - 16:00
(Lunch 12:00 - 13:00)
Vid behov hämtar vi. OBS! Det ska vara färdigpackat, rent och ”säljbart”.
Kontakta oss på tel. 08-540 22 228

Berga Second Hand låter vinsten av verksamheten gå tillbaka till olika projekt i Åkersberga samt nationellt och internationellt.

Spara

Spara