11 Augusti 2022

Samhälle


”Att flyga till Lesbos tar fyra timmar. För en som flyr från Syrien, tar samma resa ett år”

SAMHÄLLE Ingen har väl undgått den enorma flyktingkris som råder för närvarande. Syrier och palestinier flyr från kriget och IS i små osäkra gummibåtar för att resa över havet till den grekiska ön Lesbos. Många klarar sig inte.En av många personer som inte kunde sitta still och bara se på är den ensamstående mamman och Åkersbergabon Cecilie Løken Hesselberg. Den första september startade hon den frivilliga organisationen Röda Hjärtat på Facebook för att genom insamlingar, konserter, events och aktioner hjälpa människor på flykt från krig och förtryck. Och nu släpper hon sitt jobb som professionell flöjtist för en stund för att inom kort resa ner till Lesbos med insamlade förnödenheter som hon fått genom donationer från personer och företag. Resan och boende för sig själv och en tolk bekostar hon själv. Hennes fokus blir på att hjälpa barnfamiljer. Alla hjälpande får en ryggsäck med förnödenheter till ett värde av 400 skr och på plats kommer hon även att köpa nödhjälp, mat och vatten för de pengar som hon samlat in genom sin Facebookgrupp. Så här långt har det blivit 52.000 kronor.

- Att resa till Lesbos tar för oss 4 timmar. För de som flyr från syrien kan resan till Sverige ta ett år. Inte på grund av brist på pengar, utan för att EUs regler gör det omöjligt för dem att söka visum eller asyl i grannländerna. De måste alltså ta sig till EU på annat sätt än flyg. Oftast till fots genom berg och snår eller i en bristfällig gummibåt över farliga vatten. Jag har hjälpt en sådan familj här i Stockholm. Därför har jag fått närkontakt med lidandet, hört historier. Det går inte att värja sig. Det är en hemsk resa de riskerar sina liv för, säger Cecilie.

Sedan tidigare har Cecilie samlat in kläder till barn på våra flyktingförläggningar för att göra det hon kan för att göra livet lite lättare för dem. Och hon är besviken på flyktingklimatet här hemma och att ingenting görs för att hjälpa dem på ön Lesbos.

- Jag har tröttnat på allt media skriver om främlingsfientlighet i Sverige och att väldigt få ledare inom EU gör något för att rädda alla som flyr från kriget i Syrien. Katastrofen är enorm och det finns inget apparat att ta emot dem, säger hon.

Tusentals flyktingar är strandsatta på ön Lesbos för närvarande. Många är väldigt illa däran. Går det att förbereda sig för vad som väntar där nere?

- Jag är nog inte beredd på de hemska scener med döende barn och vuxna som jag troligen kommer att få vara med om. Jag har inte någon sjukutbildning, men jag har inget val. Jag är en medmänniska, och jag gör det lilla jag kan. För det är omänskligt att låta bli.

Vill du hjälpa Cecilie eller veta mer kan du gå in och gilla hennes Facebooksida Röda hjärtat. Du kan också gå in på Vi gör vad vi kan, eller Facebooksidan Vi hjälper. Där står allt om hur du gör för att bidra.

Magnus Abelsted
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Lions Club Österåker

Lions Club Österåker bildades 1960 och har ca 50 medlemmar, som samlar in och delar ut ca 500 000 kr varje år.

Läs mer

Rädda Barnen Österåker

Rädda Barnen är en barnrättsorganisation som arbetar för att alla barn ska få sina rättigheter tillgodosedda och vår verksamhet grundar sig på Barnkonventionen.
Vi är politiskt och religiöst obundna.

Synpunkter och förslag

Österåkers kommun strävar hela tiden efter att bli bättre och vill därför ha synpunkter från dig som bor i kommunen. Berättar vad du tycker om det arbete som utförs och det bemötande man ger. Synpunkter kan handla om olika saker och kan finnas inom olika områden. Detta är inte detsamma som medborgarförslag eller felanmälan.

Du hittar mer information här Handlingar som kommer in till kommunen är allmänna handlingar och oftast offfentliga.


TISDAG.........14:00-18:00
TORSDAG.....14:00-17:00
LÖRDAG.......10:00-14:00

För inlämning av saker:
Mån - Fre 09:00 - 16:00
(Lunch 12:00 - 13:00)
Vid behov hämtar vi. OBS! Det ska vara färdigpackat, rent och ”säljbart”.
Kontakta oss på tel. 08-540 22 228

Berga Second Hand låter vinsten av verksamheten gå tillbaka till olika projekt i Åkersberga samt nationellt och internationellt.

Spara

Spara