17 Juni 2019

Sport & Fritid

Bild från Roslagsmarchen 2015

Nya Roslagsmarschen 2016 - Andra upplagan av det populära vandringsarrangemanget på Roslagsleden

FRITID Den 17 september är det dags för andra upplagan av Nya Roslagsmarschen, i år går sträckningen på Roslagsleden och Blå leden genom Österåkers kommun. Vandringen passar både den vanlige motionären och den som söker en tuffare utmaning. Deltagaren väljer själv om han/hon vill gå en, två eller tre mil. Oavsett längd utlovas en social naturupplevelse!


– Efter förra årets premiär kan vi konstatera att våra deltagare uppskattar en arrangerad vandring, utan tävlingsmoment, där det finns möjlighet att kombinera en aktiv och social naturupplevelse under ordnade former. Genom att anmäla sig till detta event räcker det att hålla koll på den egna utrustningen, vi tar hand om det praktiska, säger Sofia Händel från arrangören Visit Roslagen.

– Tillsammans med lokala samarbetspartners försöker vi att fylla evenemanget med flera olika upplevelser. Natur och äventyr är två teman som genomsyrar en stor del av Roslagens utbud. Andra teman är kultur och närproducerad mat. Med Nya Roslagsmarschen, som passerar både Wira bruk och Domarudden, hoppas vi kunna ge olika smakprov på Roslagen. Längs med leden dukar vi upp med fika-och matstationer och det kommer vara musikunderhållning och aktiviteter vid målområdet i Åkersberga centrum, berättar Karin Moberg på Visit Roslagen.

Målet med Nya Roslagsmarschen är att skapa ett brett, folkligt vandringslopp som återkommer varje höst.Tanken är att Nya Roslagsmarschen ska ge en injektion till den lokala besöksnäringen. Dels direkt genom att arrangemanget i sig ger upphov till gästnätter och konsumtion av lokala tjänster, men också för att det ökar intresset för vandringspaket, träningsdagar och andra vandringsupplevelser inför och efter själva marschen. Målsättningen är även att inspirera människor till motion och hälsa genom att komma ut i naturen och röra på sig.

– Tanken är att arrangemanget ska ambulera runt i Roslagen så att deltagarna har chans att uppleva olika delar av områdets vandringsleder. Första året gick sträckningen genom Norrtälje kommun och i år genom Österåkers kommun med start- och målgång i Åkersberga, säger Karin Moberg.

– Möjligheten att välja olika längd på sträckorna gör att vandringen kan genomföras av de allra flesta och därmed tilltalar en bred målgrupp. Vi hoppas flera hundra personer tar tillfället i akt och ger sig ut och vandrar den 17 september, avslutar Sofia Händel.

Idrottslyftet

Genom Idrottslyftet kan föreningar få hjälp med anläggningsstöd och rekrytera nya medlemmar genom skolsamverkan. Det går även att få stöd för utbildningsverksamhet.
Läs mer här