27 September 2023

Sport & Fritid

Efterlängtad båttur blir verklighet på Åkers kanal i sommar

DIN SKÄRGÅRD I vår och i sommar finns möjligheten att få sig en tur genom Åkers Kanal med ångaren S/S Hjerter Kung.


Efter en tid av funderingar, idéer och planering har man nu börjat knyta ihop säcken till denna tur på kanalen. Idén har funnits under några år men av olika anledningar har den inte kunnat realiseras förrän nu. Ångarens skeppare, Björn Westman, tar med den som vill på en fin resa längs med Långhundraleden och Hans Rockberg från Österåkers hembygdsförening kommer att sköta guidningen.

Längs med kanalen finns det sedan tidigare möjlighet till vackra promenader och att lyssna till en ljudguide genom att ladda ner ett speciellt QR-program.

- Flera olika satsningar har gjorts längs med kanalen, men jag såg hela tiden bilden framför mig med den perfekta lilla ångbåten som tuffar tyst upp längs kanalen, slussar och erbjuder en historisk berättelse ombord, säger Marie Schinkler, ansvarig på turistbyrån/Information Österåker.

- Det blir en fin naturupplevelse där man kan få ta del av kanalen även från sjösidan. Alla har inte heller tillgång till egen båt. I år kommer vi att köra två olika datum med två avgångar/dag. Nästa år får vi se vad det blir, men jag hoppas att detta kan bli en följetong, avslutar Marie Schinkler.

I dagsläget är det turer inplanerade den 28/5 och den 10/8, med vardera två avgångar. Turerna den 10/8 är i första hand reserverade för de som deltar i Roslagsambassadörsutbildningen. Båten avgår från gästhamnen i Åkersberga, vidare upp genom kanalen med slussning vid Ekbacken och fortsätter via Garnsviken till Hakunge och sedan tillbaka. Resan beräknas ta ca 2,5 timme.

Kontakta Visit Roslagen i Åkersberga C för mer information.