04 Mars 2024

Sport & Fritid

Ungdomar besteg Kebnekaise

UNG IDAG Fyra ensamkommande Åkersbergaungdomar mellan 15-18 år lyckades tillsammans med ledaren Mohammad Naderi nyligen med bedriften att bestiga Kebnekaise. Mohammad besteg toppen första gången 2015 tillsammans fritidsledare från Österåkers kommun. Vandringen gav mersmak och sedan dess har det  blivit en klättring varje år.

I år ville han ge ensamkommande ungdomar chansen att följa med på turen och genom föreningen Tillsammans frågade han därför några ungdomar om det fanns intresse att göra om bedriften. Till en början var intresset svalt, men till slut lyckades han hitta Ali, Farid, Qorban, Javad som nappade på detta äventyr. Utan att egentligen veta vad de gav sig in på så startade de vandringen den 6 augusti från fjällstationen där starten går mot toppen. Och nio timmar senare var bedriften ett faktum. Toppen utsmyckade de med en prideflagga till andra klättrares uppskattande.

- Det var jobbigt, men väldigt stärkande och obeskrivligt fint att bestiga berget, säger en av dem. Och det var intressant att för första gången äta ren, fyller de resterande i med.

Vi är oerhört tacksamma och imponerade av hur många som har engagerat sig, säger föreningen Tillsammans. Tack alla ni som har erbjudit er att låna ut/skänka utrustning. har svischat och gjort detta äventyr möjligt för dessa ungdomar.