22 Oktober 2018

Sport & Fritid

Stor satsning på cyklister

Sport & fritid Österåkers kommun har den senaste tiden lagt ett stort fokus på att förbättra för cyklister i vår kommun

Som ett led i detta gick man tidigare i år ut och efterlyste personer som ville ingå i ett forum vars syfte ska vara att främja cyklistens tankar och åsikter. Detta forum är nu bildat och man kommer att ha ett första möte den 25 maj. Man kommer där att lyssna på  deltagarnas tyckanden och åsikter gällande cykelsituationen i kommunen. Vad är bra och mindre bra och hur kan cyklistens förutsättningar förbättras?


Österåkers kommun genomför också en stor satsning på cykelvägar. Arbete pågår för att knyta ihop kommunens olika delar med gång- och cykelstråk. Störst är arbetet med Åkersbergastråket – ett cykelstråk som sträcker sig från centrala Åkersberga via Täljö och Rydbo vidare till Täby. Cykelstråket är en del av en regional cykelplan som tagits fram i samarbete mellan Trafikverket och kommunerna i Stockholms län. Genom cykelstråket hoppas man kunna erbjuda snabbare och säkrare cykelstråk över kommungränserna så att fler kan arbetspendla med cykel.
Den 6e sptember 2014 arrangerade kommunen en cykeldag för klimatet nere i Åkersberga centrum där våra invånare fick komma till tals om vad man tyckte och tänkte. Det gick också att svara på en enkät om hur kommunen kan förbättra sig. Dessa svar kommer läggas till det nybildade cykelforumets åsikter. Därefter tar man ett beslut om förbättringar.
150508_osteraker_cykelpumpI dagarna har man satt upp en cykelpump nere vid Åkersberga station och denna månad startar en informationskampanj och en rutin som ska göra cykelparkeringarna mer tillgängliga för dem som verkligen behöver dem. Man kommer därför att ta bort de cyklar som stått för länge i cykelställen runt Åkersberga centrum. Rutinen införs enligt lagen om fordonsförflyttning, som även gäller för cyklar. Alla cyklar som står parkerade kommer att märkas upp med en lapp, där ägaren informeras om att de cyklar som finns kvar inom en viss tid och har lappen kvar kommer att flyttas.
Cyklar som uppenbart är skrot, körs till skroten. Övriga flyttas till inhängnat område där de förvaras i 3 månader. Ägaren har under den tiden möjlighet att lösa ut cykeln. Ramnummer eller märkning ska då kunna anges.
Här finns en cykelkarta gällande Österåkers kommun

IFK Österåker FK klart för division 3

SPOR T& FRITID Inför matchen mot Husby FF i lördags var förutsättningen den att IFK Österåker FK vid en seger skulle stå som klara seriesegrare. Och när domaren blåste för full tid så stod det hela 10-0 på resultattavlan. Därmed var det klart att laget nästa år spelar i division 3. IFK Österåker FK är med fyra omgångar kvar obesegrade i serien och ligger nu 14 poäng före Kista SC.

Läs mer...

Mindre invigning av Österåkers nya friidrottsarena

SPORT&FRITID På måndagskvällen den 20 augusti var det äntligen dags för en mindre invigning av Österåkers nya friidrottsarena i Åkersberga som innebär att föreningsliv, skolor och även allmänhet nu är välkomna till en friidrottsanläggning som håller SM-klass!

Läs mer...

Ungdomar besteg Kebnekaise

UNG IDAG Fyra ensamkommande Åkersbergaungdomar mellan 15-18 år lyckades tillsammans med ledaren Mohammad Naderi nyligen med bedriften att bestiga Kebnekaise. Mohammad besteg toppen första gången 2015 tillsammans fritidsledare från Österåkers kommun. Vandringen gav mersmak och sedan dess har det  blivit en klättring varje år.

Läs mer...

Nu invigs kommunens nya mountainbikebana

SPORT&FRITID Nu är det dags för invigning av Österåkers kommuns nya mountainbikebana, hinderbanan för terränglöpare (OCR) och utegymmet i Hacksta, kommunens friluftscentrum mitt i centrala Åkersberga. Banan är designad av Niklas Skogh som finns på plats under dagen för att ge sina tips.

Läs mer...

Österåkersmilen 2018 avgjord

SPORT & FRITID Årets upplaga av Österåkersmilen avgjordes under en mycket varm och solig lördagseftermiddag. Och det var tydligt att många hade svårigheter med den värme som rådde.

Läs mer...

Idrottslyftet

Genom Idrottslyftet kan föreningar få hjälp med anläggningsstöd och rekrytera nya medlemmar genom skolsamverkan. Det går även att få stöd för utbildningsverksamhet.
Läs mer här