20 Augusti 2018

Ung idag

Vad vill du ska finnas här? Kontakta oss på redaktionen@mittosteraker.se

Ung idag

Motorförening för ungdomar

UNG IDAG Åkersberga Motorburen ungdom, eller ÅMU som de kallar sig är en förening för motorintresserade ungdomar som startades för ungefär ett år sedan.
Föreningen grundades då Samuel Jansson, som nu är ordförande i ÅMU, ville få bort stämplingen som många ungdomar i Åkersberga hade fått.

De ville försöka få ner festandet på allmän plats och visa att alla ungdomar inte är som de sägs vara. De sågs som ett gäng olagliga ungdomar som bara hängde i garagen. De pratade med personalen på Bergagården om detta och Therese Nyström var intresserad över att hjälpa dem. I starten var de två men de fick snabbt ihop några till som ville engagera sig.
Innan ÅMU skapades hade de ingenstans att vara, men nu är Bergagården deras “mötesplats” tack vare att Therese engagerade sig. Idag är det ungefär 40 stycken medlemmar i föreningen. De har nu en styrelse som träffas med jämna mellanrum för att planera sin verksamhet. En tjej är sponsoransvarig och hon försöker hela tiden få nya sponsorer. ÅMU har bland annat blivit sponsrad av OKQ8.

- Nu har vi har kört race på Tickstabanan med Krutcupen några gånger. Vi har stått som funktionärer till Krutcupen, och då står vi med flaggor och varnar om någonting hänt på banan. Dessutom hade vi vår första ÅMU-dag (motorträff) på Ekbacken i september 2016, och planen är att detta ska bli återkommande Säger Samuel Jansson, ordförande.

De samarbetar mer och mer med Hasse Söderström som anordnar mycket på Krutcupen. Där har det möjlighet att tävla mot andra och mot varandra på Tickstabanan. Emellanåt sker även tävlingar på andra banor i Stockholmstrakten.
Olika evenemang anordnas på Krutcupen och ÅMU får vara en del av det. Bland annat gjordes en tjejdag som ägde rum den 24 november 2016. Där fick tjejerna chansen att vara med på en utbildning med Annie Seel och sedan tävla på banan. Annie Seel är en svensk rallyförare och hon är en av de mest meriterade motorkvinnorna inom både MC och bil.
Under tjejdagen fick killarna mecka med bilarna som Krutcupen äger. Dagen innan var det ett folkrace med många olika team där även ÅMU deltog.
Marcus Enlund lämnade nyligen in en ansökan om bidrag för ÅMU till Österåkers kommun. Detta gick igenom och det gjorde att de fick chansen att vara med på en bilsports-vecka under sportlovet 2017.
Framöver jobbar ÅMU bland annat för att planera ÅMU-dagen på Ekbacken 2017.

Clara Lindström
Ungdomsreporter

 

En mässa med fokus på tjejers psykiska hälsa

UNG IDAG Ungdomsföreningen Kul(på)Tur, fältgruppen i Österåker samt Trygg i Österåker anordnade den 2 september en mässa med fokus på unga tjejers psykiska hälsa med anledning av resultat som framkom i Stockholmsenkäten. Den visade på att många unga och framförallt tjejer mår psykiskt dåligt och detta ville man göra någonting åt.

Läs mer...

Fullbokade ungdomsläger denna sommar

UNG IDAG Österåkers fritidsgårdar anordnar varje år olika läger under sommaren. Det kan vara allt från ett skärgårdsläger där du paddlar kanot och tältar till ett fotoläger där du får en större inblick i fotografi. Genom de olika lägren får man chansen att träffa nya människor, få nya upplevelser och lära sig nya saker.

Läs mer...

Fritidsgårdarna anordnar motorvecka för våra ungdomar i sommar

UNG IDAG Tisdag-Fredag Vecka 26 anordnar våra fritidsgårdar en motorvecka på Ticksta folkracebana i Rimbo för alla intresserade ungdomar mellan 15-17 år.

Läs mer...

Summer Break – Fritidsgårdarnas nya sommarsatsning

Läs mer...

Motorförening för ungdomar

UNG IDAG Åkersberga Motorburen ungdom, eller ÅMU som de kallar sig är en förening för motorintresserade ungdomar som startades för ungefär ett år sedan.
Föreningen grundades då Samuel Jansson, som nu är ordförande i ÅMU, ville få bort stämplingen som många ungdomar i Åkersberga hade fått.

Läs mer...

Välgörenhetskonsert för Cure Cancer

EVENEMANG Cure Cancer var ett projekt som startades av klass 5b i Margeretelundsskolan hösten 2017 då en av klassens  elever drabbades av cancer. Man ville genom att tillverka och sälja armband med budskapet tjäna in pengar till Barncancerfonden. Målet var 100.000. Men sedan har det rullat på, och man har nu passerat fantastiska 500.000.

Läs mer...

Centrumrestaurang stänger

MAT&DRYCK Restaurangen Sawadee i Åkersberga centrum har valt att inte förlänga sitt kontrakt. Under vecka 32 tar man ner skylten. I dagsläget är det oklart vad som kommer istället.

Sommarjobbare gör VR-film för äldre

UNG IDAG Att arbeta som parkarbetare, kolloledare eller sälja glass – det är vanliga sommarjobb. Att spela in VR-film är lite mer sällsynt. Det är vad åtta ungdomar i Österåkers kommun ska sommarjobba med de närmaste tre veckorna.

Läs mer...

Huldrans Natt vid Domarudden – i sommar igen!

KULTUR & NÖJE Skymningsspelet Huldrans Natt spelas för det 28e året vid Domarudden den 27 - 30 juni. Huldrans natt En helt unik upplevelse, mitt i urskogen, mitt i natten – med SKOGEN som huvudperson! Spelen är mycket uppskattat och det är oftast utsålt.

Läs mer...

Nationaldagsfirande i Österåker

FIRANDE På Sveriges nationaldag den 6 juni finns flera möjligheter till firande i Österåkers kommun med allt från fotbollscuper till sedvanligt firande. Här är programmen.

Läs mer...

Fritidsgårdarna Österåker

Tråsättragården
Sjöfågelvägen 1
18461 Åkersberga
08-540 815 70


Bergagården
Lennart Neckmans väg 12
184 38 Åkersberga
08-540 815 78


Solskiftet
Solsiftesvägen 6B
184 86 Åkersberga
08-540 81568


Ljusterögården
Ljusterö Skola
184 97 Ljusterö
08-54081196

Läs mer om Fritidsgårdarna och deras arrangemang här.

Kul (på) tur

Vi är en förening för dig som vill ut på äventyr. Man har bland annat vandrat i Kebenekajse och planerar varje år för något nytt.
Föreningen jobbar i samarbete med Fritidsgården Österåker.

Du hittar deras Facebooksida här

Tjejjouren Bellis

Vi finns till för dig som definerar dig som tjej. Vi lyssnar på problem och funderingar, både stora och små kring allt vad livet innebär. Vi utgår från egna erfarenheter och bidrar med stöd och råd.
Vi på tjejjouren Bellis har tystnadslöfte.
Med oss kan du chatta på söndagar mellan 18.00-21.00 eller maila på kontakt@bellis.tjejjouren.se

ÅMU - Motor


ÅMU - Åkersbergas motorburna ungdom är en motorförening för alla motorintresserade ungdomar mellan 15-25 år.
Föreningen drivs tillsammans med Bergagården och har sin träffpunkt där.