22 Augusti 2018

Ung idag

Vad vill du ska finnas här? Kontakta oss på redaktionen@mittosteraker.se

Ung idag

En mässa med fokus på tjejers psykiska hälsa

UNG IDAG Ungdomsföreningen Kul(på)Tur, fältgruppen i Österåker samt Trygg i Österåker anordnade den 2 september en mässa med fokus på unga tjejers psykiska hälsa med anledning av resultat som framkom i Stockholmsenkäten. Den visade på att många unga och framförallt tjejer mår psykiskt dåligt och detta ville man göra någonting åt.


- Vi vill ge fler möjligheter till ungdomar som mår dåligt och ge dem en plats dit man kan komma och prata ungdom till ungdom. Vi vill också skapa en trygghet och en plats där alla ska kunna få hjälp, säger Mohammad Nadari från ungdomsföreningen Kul(på)Tur.

Mässan hölls på Bergagården och Berga-teater och innehöll föreläsningar från bl.a. personer som fotomodellen Ellinor Bjurström, överlevaren Nathalie Mattsson och Ångestpodden. På plats fanns även Trygg i Österåker, Fritidsgårdarna Österåker, ungdomsmottagningen, tjejjouren, barnombudet, stödcentrum för unga brottsutsatta samt det kommunala aktivitetsansvaret. Besökarna fick även möjlighet att prova på medicinsk Yoga under pausen.

Arrangören Kul(på)Tur berättade också att genom att de olika föreläsarna pratade om sin syn och hur de tagit sig igenom livet trots sina motgångar, så är det lättare att förstå och ta till sig det som sägs.
-Det är inte bara någon som säger att det kommer lösa sig utan de visar också att det går att ta sig vidare genom egna erfarenheter, säger Mohammad Nadari.

Sex tjejer från årskurs 7 i Tråsättraskolan ansvarade för fiket under dagen. Pengarna de får in går till föreningens fortsatta arbete med viktiga frågor rörande ungdomar i kommunen.
De var också på föreläsningarna och tyckte att det var bra och intressant att lyssna på, eftersom föreläsarna utgick från sig själva. De insåg också genom föreläsningarna att det finns folk som sitter i jobbiga situationer och att man därför är lyckligt lottad.

Nathalie Mattsson var en av föreläsarna. Hon är själv från Åkersberga och var med om en bilolycka uppe på Norrgårdsvägen. Hon pratade om psykisk hälsa och att vända något negativt till något positivt, hur man tar den negativa energin och gör den positiv och kämpar vidare.


- Jag tycker det är kul att kunna påverka och hjälpa andra. Det är bra med vägledning om man har det jobbigt och att få stöd av de runt omkring sig. Genom att försöka hitta sin egen väg när man har det svårt kan det sluta med att man hamnar på gatan, säger Nathalie Mattsson. Till sist vill de från Kul(på)Tur tacka alla som ställde upp, de som höll föreläsningarna och sponsorerna, Ica Kvantum Åkersberga, Trygg i Österåker och Fritidsgårdarna Österåker. Utan dem skulle det inte vara möjligt att utföra mässan.

Clara Lindström
Ungdomsreporter

En mässa med fokus på tjejers psykiska hälsa

UNG IDAG Ungdomsföreningen Kul(på)Tur, fältgruppen i Österåker samt Trygg i Österåker anordnade den 2 september en mässa med fokus på unga tjejers psykiska hälsa med anledning av resultat som framkom i Stockholmsenkäten. Den visade på att många unga och framförallt tjejer mår psykiskt dåligt och detta ville man göra någonting åt.

Läs mer...

Fullbokade ungdomsläger denna sommar

UNG IDAG Österåkers fritidsgårdar anordnar varje år olika läger under sommaren. Det kan vara allt från ett skärgårdsläger där du paddlar kanot och tältar till ett fotoläger där du får en större inblick i fotografi. Genom de olika lägren får man chansen att träffa nya människor, få nya upplevelser och lära sig nya saker.

Läs mer...

Fritidsgårdarna anordnar motorvecka för våra ungdomar i sommar

UNG IDAG Tisdag-Fredag Vecka 26 anordnar våra fritidsgårdar en motorvecka på Ticksta folkracebana i Rimbo för alla intresserade ungdomar mellan 15-17 år.

Läs mer...

Summer Break – Fritidsgårdarnas nya sommarsatsning

Läs mer...

Motorförening för ungdomar

UNG IDAG Åkersberga Motorburen ungdom, eller ÅMU som de kallar sig är en förening för motorintresserade ungdomar som startades för ungefär ett år sedan.
Föreningen grundades då Samuel Jansson, som nu är ordförande i ÅMU, ville få bort stämplingen som många ungdomar i Åkersberga hade fått.

Läs mer...

Välgörenhetskonsert för Cure Cancer

EVENEMANG Cure Cancer var ett projekt som startades av klass 5b i Margeretelundsskolan hösten 2017 då en av klassens  elever drabbades av cancer. Man ville genom att tillverka och sälja armband med budskapet tjäna in pengar till Barncancerfonden. Målet var 100.000. Men sedan har det rullat på, och man har nu passerat fantastiska 500.000.

Läs mer...

Centrumrestaurang stänger

MAT&DRYCK Restaurangen Sawadee i Åkersberga centrum har valt att inte förlänga sitt kontrakt. Under vecka 32 tar man ner skylten. I dagsläget är det oklart vad som kommer istället.

Sommarjobbare gör VR-film för äldre

UNG IDAG Att arbeta som parkarbetare, kolloledare eller sälja glass – det är vanliga sommarjobb. Att spela in VR-film är lite mer sällsynt. Det är vad åtta ungdomar i Österåkers kommun ska sommarjobba med de närmaste tre veckorna.

Läs mer...

Huldrans Natt vid Domarudden – i sommar igen!

KULTUR & NÖJE Skymningsspelet Huldrans Natt spelas för det 28e året vid Domarudden den 27 - 30 juni. Huldrans natt En helt unik upplevelse, mitt i urskogen, mitt i natten – med SKOGEN som huvudperson! Spelen är mycket uppskattat och det är oftast utsålt.

Läs mer...

Nationaldagsfirande i Österåker

FIRANDE På Sveriges nationaldag den 6 juni finns flera möjligheter till firande i Österåkers kommun med allt från fotbollscuper till sedvanligt firande. Här är programmen.

Läs mer...

Fritidsgårdarna Österåker

Tråsättragården
Sjöfågelvägen 1
18461 Åkersberga
08-540 815 70


Bergagården
Lennart Neckmans väg 12
184 38 Åkersberga
08-540 815 78


Solskiftet
Solsiftesvägen 6B
184 86 Åkersberga
08-540 81568


Ljusterögården
Ljusterö Skola
184 97 Ljusterö
08-54081196

Läs mer om Fritidsgårdarna och deras arrangemang här.

Kul (på) tur

Vi är en förening för dig som vill ut på äventyr. Man har bland annat vandrat i Kebenekajse och planerar varje år för något nytt.
Föreningen jobbar i samarbete med Fritidsgården Österåker.

Du hittar deras Facebooksida här

Tjejjouren Bellis

Vi finns till för dig som definerar dig som tjej. Vi lyssnar på problem och funderingar, både stora och små kring allt vad livet innebär. Vi utgår från egna erfarenheter och bidrar med stöd och råd.
Vi på tjejjouren Bellis har tystnadslöfte.
Med oss kan du chatta på söndagar mellan 18.00-21.00 eller maila på kontakt@bellis.tjejjouren.se

ÅMU - Motor


ÅMU - Åkersbergas motorburna ungdom är en motorförening för alla motorintresserade ungdomar mellan 15-25 år.
Föreningen drivs tillsammans med Bergagården och har sin träffpunkt där.