25 Februari 2018

Ung idag

Vad vill du ska finnas här? Kontakta oss på redaktionen@mittosteraker.se

Ung idag

En mässa med fokus på tjejers psykiska hälsa

UNG IDAG Ungdomsföreningen Kul(på)Tur, fältgruppen i Österåker samt Trygg i Österåker anordnade den 2 september en mässa med fokus på unga tjejers psykiska hälsa med anledning av resultat som framkom i Stockholmsenkäten. Den visade på att många unga och framförallt tjejer mår psykiskt dåligt och detta ville man göra någonting åt.


- Vi vill ge fler möjligheter till ungdomar som mår dåligt och ge dem en plats dit man kan komma och prata ungdom till ungdom. Vi vill också skapa en trygghet och en plats där alla ska kunna få hjälp, säger Mohammad Nadari från ungdomsföreningen Kul(på)Tur.

Mässan hölls på Bergagården och Berga-teater och innehöll föreläsningar från bl.a. personer som fotomodellen Ellinor Bjurström, överlevaren Nathalie Mattsson och Ångestpodden. På plats fanns även Trygg i Österåker, Fritidsgårdarna Österåker, ungdomsmottagningen, tjejjouren, barnombudet, stödcentrum för unga brottsutsatta samt det kommunala aktivitetsansvaret. Besökarna fick även möjlighet att prova på medicinsk Yoga under pausen.

Arrangören Kul(på)Tur berättade också att genom att de olika föreläsarna pratade om sin syn och hur de tagit sig igenom livet trots sina motgångar, så är det lättare att förstå och ta till sig det som sägs.
-Det är inte bara någon som säger att det kommer lösa sig utan de visar också att det går att ta sig vidare genom egna erfarenheter, säger Mohammad Nadari.

Sex tjejer från årskurs 7 i Tråsättraskolan ansvarade för fiket under dagen. Pengarna de får in går till föreningens fortsatta arbete med viktiga frågor rörande ungdomar i kommunen.
De var också på föreläsningarna och tyckte att det var bra och intressant att lyssna på, eftersom föreläsarna utgick från sig själva. De insåg också genom föreläsningarna att det finns folk som sitter i jobbiga situationer och att man därför är lyckligt lottad.

Nathalie Mattsson var en av föreläsarna. Hon är själv från Åkersberga och var med om en bilolycka uppe på Norrgårdsvägen. Hon pratade om psykisk hälsa och att vända något negativt till något positivt, hur man tar den negativa energin och gör den positiv och kämpar vidare.


- Jag tycker det är kul att kunna påverka och hjälpa andra. Det är bra med vägledning om man har det jobbigt och att få stöd av de runt omkring sig. Genom att försöka hitta sin egen väg när man har det svårt kan det sluta med att man hamnar på gatan, säger Nathalie Mattsson. Till sist vill de från Kul(på)Tur tacka alla som ställde upp, de som höll föreläsningarna och sponsorerna, Ica Kvantum Åkersberga, Trygg i Österåker och Fritidsgårdarna Österåker. Utan dem skulle det inte vara möjligt att utföra mässan.

Clara Lindström
Ungdomsreporter

En mässa med fokus på tjejers psykiska hälsa

UNG IDAG Ungdomsföreningen Kul(på)Tur, fältgruppen i Österåker samt Trygg i Österåker anordnade den 2 september en mässa med fokus på unga tjejers psykiska hälsa med anledning av resultat som framkom i Stockholmsenkäten. Den visade på att många unga och framförallt tjejer mår psykiskt dåligt och detta ville man göra någonting åt.

Läs mer...

Fullbokade ungdomsläger denna sommar

UNG IDAG Österåkers fritidsgårdar anordnar varje år olika läger under sommaren. Det kan vara allt från ett skärgårdsläger där du paddlar kanot och tältar till ett fotoläger där du får en större inblick i fotografi. Genom de olika lägren får man chansen att träffa nya människor, få nya upplevelser och lära sig nya saker.

Läs mer...

Fritidsgårdarna anordnar motorvecka för våra ungdomar i sommar

UNG IDAG Tisdag-Fredag Vecka 26 anordnar våra fritidsgårdar en motorvecka på Ticksta folkracebana i Rimbo för alla intresserade ungdomar mellan 15-17 år.

Läs mer...

Summer Break – Fritidsgårdarnas nya sommarsatsning

Läs mer...

Motorförening för ungdomar

UNG IDAG Åkersberga Motorburen ungdom, eller ÅMU som de kallar sig är en förening för motorintresserade ungdomar som startades för ungefär ett år sedan.
Föreningen grundades då Samuel Jansson, som nu är ordförande i ÅMU, ville få bort stämplingen som många ungdomar i Åkersberga hade fått.

Läs mer...

Hjärtan fyller Åkersberga C

Lagom till Alla hjärtans dag hyllar Åkersberga Centrum kärleken med en egen Walk of love.

Läs mer...

Rap- och dansföreställningen FATTA! med Cleo och JUCK kommer till Berga Teater

KULTUR Fredagen den 9 februari 19.00 har du möjlighet att se den omtalade Rap- och dansförställningen FATTA! med Cleo och JUCK på Berga Teater. Efter föreställningen har ensemblen ett publiksamtal där man diskuterar det som tagits upp under den timslånga föreställningen.

Läs mer...

Michael Fant - Årets kulturpristagare

KULTUR Varje år delar Österåkers kommun ut ett Kulturpris till en person som gjort en värdefull insats inom kulturen. Priset - som är på 10.000 kronor - gick i år till Kulturföreningen i Österåkers ordförande Michael Fant. 

Läs mer...

Berga Teater nyinvigd

KULTUR&NÖJE Österåkers kommun har, tillsammans med de föreningar som nyttjar teatern, tidigare tagit fram en plan på hur man kunde göra om Berga Teater för att bäst kunna nyttja dess syfte. Ombyggnaden har skett i flera steg under 2016/2017. Bland annat har man tagit fram en mer anpassad och gemytligare foalje och förbättringar av ljud- och ljus.

Läs mer...

Mia och Jesper Parnevik lanserar eget vin

MAT&DRYCK Vi har blivit vana att se dem i rutan i succéprogrammet Parneviks, men när lamporna slocknat finns det tid till att utforska annat som intresserar.

Läs mer...

Fritidsgårdarna Österåker

Tråsättragården
Sjöfågelvägen 1
18461 Åkersberga
08-540 815 70


Bergagården
Lennart Neckmans väg 12
184 38 Åkersberga
08-540 815 78


Solskiftet
Solsiftesvägen 6B
184 86 Åkersberga
08-540 81568


Ljusterögården
Ljusterö Skola
184 97 Ljusterö
08-54081196

Läs mer om Fritidsgårdarna och deras arrangemang här.

Kul (på) tur

Vi är en förening för dig som vill ut på äventyr. Man har bland annat vandrat i Kebenekajse och planerar varje år för något nytt.
Föreningen jobbar i samarbete med Fritidsgården Österåker.

Du hittar deras Facebooksida här

Tjejjouren Bellis

Vi finns till för dig som definerar dig som tjej. Vi lyssnar på problem och funderingar, både stora och små kring allt vad livet innebär. Vi utgår från egna erfarenheter och bidrar med stöd och råd.
Vi på tjejjouren Bellis har tystnadslöfte.
Med oss kan du chatta på söndagar mellan 18.00-21.00 eller maila på kontakt@bellis.tjejjouren.se

ÅMU - Motor


ÅMU - Åkersbergas motorburna ungdom är en motorförening för alla motorintresserade ungdomar mellan 15-25 år.
Föreningen drivs tillsammans med Bergagården och har sin träffpunkt där.